Неделно изкушение: карамелизиран ябълков пай

| от chronicle.bg |

Продължаваме с есенните рецепти. Защото какво по-подходящо от това в ленив неделен ден от домашно приготвен десерт? И ухание на ябълки, канела и джинджифил вкъщи.

Продукти:

за тестото:
2 ч.ч. оризово брашно
1 ч.ч. брашно от тапиока
2 яйца
1 с.л. мед
ванилия
2 с.л. кокосово масло
1/3 ч.ч. масло

за плънката:
3 ябълки, нарязани на тънки парчета
1 консервена кутия кокосово мляко (важно е да има само 2 съставки – кокос и вода), ползва се само солидната бяла част след като е престояло една нощ в хладилника
1 ч.ч. мед
1 с.л. канела
1 с.л. джинджифил
ванилия
50мл уиски

1ч.ч. смесени ядки

DSCN3553

Начин на приготвяне:
Разтопете маслото и кокосовото масло.
Разбийте яйцата с меда и добавете оризовото брашно, брашното от тапиока, разтопените масла и ванилията. Разбъркайте добре.
Прехвърлете в тава за пай или с отварящи се страни и оформете блат за пай, който да има стеничка около 3-4 см височина.
Подредете нарязаните ябълки отгоре, загърнете тавата с алуминиево фолио и печете около 20 мин на 180 градуса.
През това време направете карамела като сложите меда да заври. Меда трябва да си смени цвета, но внимавайте да не го изгорите.
Като стане златисто кафяв го свалете от огъня и добавете към него кокосовото мляко и разбъркайте добре.
След това добавете и канелата, джинджифила, ванилията и уискито и пак разбъркайте.
Извадете пая от фурната и бавно го залейте с карамела.
Пече се още около 20 минути.
В малко тиганче препечете ядките на не твърде силен огън, за да не изгорят.
Извадете пая от фурната. посипете с ядките и оставете да се охлади.
Сервирайте с голяма топка ванилов сладолед.

пай, ябълки, рецепта, храна

 
 
Коментарите са изключени за Неделно изкушение: карамелизиран ябълков пай