shareit

Не може да имате повече от петима близки приятели

| от chronicle.bg |

Мнозина имат стотици контакти в социалните медии, но австралийски учени установиха, че броят на истинските приятели не може да надхвърля пет.

Екип от университета на Сидни твърди, че макар и хората да могат да образуват сложни разслоени общества, при приятелствата от най-близкия кръг има горна граница от петима души.

Тази горна граница вероятно е непроменена от стотици хиляди години.

Макар и приятелите ни да са само петима, ние можем да се обграждаме с познати. Това означава, че винаги когато добавяме нов човек в социалната си мрежа, той е малко по-далечен от хората в близкия кръг.

Социалната мрежа може да достига до 132-ма души.

Учените са създали компютърни модели, с които са анализирали човешките социални мрежи и са ги сравнили с първобитните общества. Те обясняват, че от еволюционна гледна точка е било важно хората да имат малки групи от близки, когато са попадали в опасни ситуации. При наличието на такава група, не е била необходима близост с останалите от племето.

Броят на близките приятели се обуславя и от „неврологично ограничен капацитет за поддържане на дългосрочни стабилни отношения“. Това означава, че мозъкът ни буквално не може да се справи с по-голям брой приятелства.

За 2014 г. средният брой на приятелите във Facebook е бил 338 души.

 
 
Коментарите са изключени