shareit

Не, месото не е вредно колкото цигарите

| от chronicle.bg |

В понеделник Международната агенция за изследване на рака предупреди, че консумацията на обработено месо (бекон, шунка, наденички) увеличава риска от рак на дебелото черво. Според последния доклад на СЗО яденето на 50 гр. обработено месо дневно увеличава опасността от онкологично заболяване с 18%.

Организацията съобщи още, че червеното месо „вероятно е канцерогенно“, но засега няма неопровержими доказателства за това. Въпреки това обработеното месо е в същата категория, в която са плутоният и алкохолът.

Означава ли това, че трябва да спрем да ядем месо?

Според доклад на същата агенция за изследвана на рака, месото има „установени здравни ползи“. Но днес специалистите оттам ни казват, че не знаят каква е безопасната доза месо и дори – дали има такава.

Други експерти по храненето твърдят, че докладът на колегите им не е причина да изоставим пържолите от менюто си, макар да е желателно най-големите му почитатели да го редуцират.

Месото е източник на ключови хранителни вещества като цинк, протеин и витамин B12, както и желязо, което хората поемат много по-лесно от месото, отколкото от растенията.

„Това становище не означава, че трябва да спрете да ядете всякакви червени и обработени меса“, коментира Тик Кий, епидемиолог в английската агенция за изследване на раковите заболявания. „Но ако ядете много месо, може би трябва да помислите за намаляване на количеството му. Трябва да опитате да ядете риба за вечеря, вместо наденици или когато избирате обяда си, да се спрете на салата вместо на сандвич с бекон“.

Според диетолога Елизабет Лунд от Норфолк, Англия, затлъстяването и физическата обездвиженост са много по-рисков фактор за отключване на ракови заболявания от консумацията на месо.

„В крайна сметка, мисля, че яденето на месо веднъж на ден, комбинирано с много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни, както и с умерена физическа активност, не увеличава опасността от развитие на колоректален рак. Някои проучвания показват дори, че яденето на месо в комбинация със зеленчуци или богата на фибри храна, понижава риска от този вид тумори.“, казва още д-р Лунд.

Иън Джонсън от базирания в Англия Институт за изследване на храните, също коментира предупрежденията на СЗО: „Няма доказателства, че вегетарианците на територията на Великобритания заболяват от рак на дебелото черво по-рядко. Възможно е месото да е един от многото фактори, които отключват заболяването в развитите страни, в които ракът на червата е често разпространен и месо се яде от много хора, но със сигурност няма научни доказателства за това, че месото може да бъде причинител“.

Учените посочват, че яденето на месо е много по-незначителен рисков фактов за отключването на раково заболяване от тютюнопушенето и замърсяването на въздуха.

Според СЗО ракът на дебелото черво е третият по честота карцином, с 900,000 нови случая всяка година и 500,000 случая на смърт.

Том Сандърс от Кралския колеж в Лондон обобщава ситуацията, заявявайки че съветът е хората да намалят приема на червено месо до един, два пъти седмично. „Проблемът с храната като рисков фактор не прилича на този с пушенето. Защото все пак трябва да ядем нещо.“, казва проф. Сандърс.

 
 
Коментарите са изключени