shareit

Не човек, а просто Батман

| от |

Крисчън Бейл е точно толкова як, велик, вълнуващ, колкото филмите, които снима. Всеки път е различен, но еднакво добър. Когато се появи на събитие, той е като джаз в събота вечер и добро отлежало питие.

Крисчън Бейл е от онези актьори, които порастват и остаряват секси. Бейл стартира кариерата си, когато е само на 12 години. Първата му роля не е в сериал като при повечето актьори. Той се снима в тв продукцията „Анастасия: Тайната история на Анна“, която разказва за руската принцеса. Само година по-късно прави първата си голяма роля – тогава е на 13 години – в „Империя на слънцето“ и се появява за първи път на червения килим.

Крисчън Бейл не е американец, той идва от Уелс, където освен качествено уиски и бира, се създават и личности като него. Родителите му – цирков артист и пилот, се местят често и Бейл живее в Уелс, Англия, Португалия и Америка. В крайна сметка желанието му да стане актьор се ражда сред това постоянно местене. Докато е в Лондон, малкият Крисчън участва в театрална продукция на сцената на известния West End Theater.

За разлика от повечето актьори той не харесва факта, че е известен. Просто не го кефи – според негови думи в едно интервю, което дава за Esquire. И досега се смята за обикновен човек и си кара един поостарял, но мега як американски Форд. Като онези от филмите. Не се облича специално, когато излиза на разходка и живее по-далеч от шума и суетата, заедно с жена си и децата си. Когато се вижда с журналисти, което е рядко, го прави в малки крайпътни закусвални и кафенета близо до дома му.

Тъй като по никакъв начин не е отдаден на светския живот, което пък е един от големите му плюсове – Бейл е отдаден на 100% на ролите, които играе. Свалянето и качването на килограми е една наистина малка част от това, което прави, но е най-ярката може би, защото е най-видима. Бейл работи на еднакво ниво, както с тялото си, така и с мозъка си.

До края на 90-те, Бейл страни изцяло от всякакъв живот извън снимките на филми и театралната сцена. По това време е по-скоро неизвестен. Между 1987-а, когато прави ролята си в „Империя на слънцето“ и получава първата си награда за млад артист от National Board of Review и 2000-а, когато снима „Американски психар“, е работил по близо 14 продукции, включително е снимал две адаптации по Шекспир („Хенри V“ и „Сън в лятна нощ“), работил е с Кенет Брана и да е бачкал за „Дисни“ – озвучавал е Томас в „Покахонтас“. Въпреки това той не става звезда в този период.

Изведнъж се оказва любимата знаменитост на онлайн потребителите, когато идва бумът на интернет, може би, защото за живота му се знае прекалено малко. Тогава се появява „Американски психар“ – брутална адаптация по кошмарно-кървавия-секс-социопатичен роман на Брет Истън Елис. В началото за ролята е избран Леонардо Ди Каприо, но той отказва. Истината е, че Крисчън Бейл в ролята на Патрик Бейтмън е именно онова, което романа на Елис заслужава. Авторът намира своя великолепен психар – изтънчен, секси, луд – като самият Елис донякъде, но с визията на Бейл. Двамата правят секс-кино симбиоза от най-добрия вид – от сцената, когато чука проститутка и се оглежда в огледалото до мига, в който тича гол и опръскан с кръв – Бейл е най-добрият Патрик Бейтман. Макар адаптацията да не е оценена високо, то изпълнението на Бейл не остава незабелязано. Тогава той е само на 26 години.

Печели една награда за изпълнението на Патрик Бейтман от Awards Circuit Community Awards и вече е в светлината на прожекторите, макар да не му се иска. Дори обмисля да се откаже от актьорството, заради цялата истерия. Благодарим, че не го прави.

След „Американски психар“ Бейл продължава да работи с пълна сила. Снима „Шафт“ със Самюел Л. Джаксън, „Капитан Корели“ и „Царството на огъня“. Прави и „Еквилибриум“, което общо взето е странна адаптация по „1984“ на Оруел. Филмът не е нищо особено и по никакъв начин не може да се мери с „Бразилия“ на Тери Гилиъм, но Бейл си заслужава всяка минута.

След „Еквилибриум“ се оттегля за малко, за да се подготви за ролята си в „Механикът“. За изпълнението на болния шизофреник Тревор Резник – едно от най-брутално добрите изпълнения на Бейл до момента, той сваля над 30 килограма и се докарва до 48 кг нормално тегло. Продуцентите дори се шашкат, че Бейл ще навреди на здравето си жестоко, ако продължава и снимат филма по-бързо от предвиденото.

Само година по-късно Бейл отново е във форма – с плочки и всичко необходимо, защото идва времето на ерата Батман.

Обожавам Майкъл Кийтън като Батман – това е първият супергерой, в който се влюбих като дете и го обичам и до днес, но Кричсън Бейл е онзи Батман, който искам да гледам!

Неговият Брус Уейн е сложен и мислещ. Той има история, която въпреки че е мелодраматична, го е оформила като човека, който е днес. И това стои добре. По време на прослушването за Батман Бейл работи с персонажа по различен начин и е убеден, че продуцентите и Кристофър Нолан не харесват неговата версия на прочутия супергерой. „Но пичът има проблеми, все пак броди през нощта облечен като шибан прилеп.“ И това е ключът към успеха – Крисчън Бейл става новия Батман.

Нещо се отключва тогава и Бейл прави велики роли, в доста добри продукции – за него комерсиалният успех или какъвто и да било „уау“ успех в оня лъскав Холивуд, няма особена стойност. В периода на всичките Батмани Бейл снима „Престиж“ отново с Кристофър Нолан, „Зората на спасението“ с Вернер Херцог, ужасния тотален провал „Терминатор: Спасение“, „Обществени врагове“ и разбира се, „Боецът“, за кого отново претърпява физическа трансформация и печели „Оскар“ – заслужен от начало до край.

Когато приключва с Батман Бейл снима „Американска схема“ – великолепният филм на Дейвид О. Ръсел от 2013-а му носи втора номинация за „Оскар“, а за ролята си на измамника Бейл качва близо 20 килограма и се превръща в плешив миловиден шишо, който знаеш, че ще те излъже само като му видиш розовия костюм, но някак не ти пука.

Тази година Крисчън Бейл отново е номиниран за „Оскар“ – за ролята си на дребна финансова риба, която усеща предстоящата финансова криза в Америка през 2008-а, в The Big Short. Доскоро снимаше с Терънс Малик по новия му филмов проект и най-якото от комерсиална гледна точка – Бейл ще бъде Багира в „Книга за джунглата“ – не ролята на живота му, но от чиста guilty pleasure гледна точка – велико преживяване за феновете.

Това, което най-много харесвам в Крисчън Бейл, освен актьорските му умения, е начинът по който пораства в Холивуд – с класа, стил и високо качество. Като британец.

В галерията горе са най-готините му роли, тоест почти всичко, което е снимал от младите си години до днес. Наздраве!

 
 
Коментарите са изключени