shareit

Наследниците на Толкин се споразумяха за 80 милиона долара

| от chronicle.bg, по БТА |

Наследниците на писателя Дж. Р. Р. Толкин сложиха край на съдебно дело за 80 милиона щатски долара, заведено срещу компанията „Уорнър брос“ за лицензиране на онлайн игри, игрални автомати и други свързани с хазарта артикули, вдъхновени от неговите книги „Хобитът“ и „Властелинът на пръстените“, съобщи Ройтерс.

Уреждането на спора между наследниците на Толкин и издателство „Харпър Колинс“ от една страна и подразделението на „Тайм Уорнър“ – „Ню лайн синема“ и компанията „Сол Зенц“, от друга, бе постигнато в лосанджелиски съд. По този начиин бе сложен край и на насрещния иск на „Уорнър брос“ и „Сол Зенц“. Подробности за уреждането на спора не се разкриват.

„Двете страни по взаимно съгласие разрешиха този спор и вече гледат напред, за да работят заедно в бъдеще“, заяви говорител на „Уорнър брос“. Бони Ешкенази, адвокатката на наследниците на Толкин и издателство „Харпър Колинс“, направи сходно изявление.

Наследниците на писателя бяха обвинили ответниците по делото, че нарушили споразумение от 1969 г. за продажба на артикули, като свързали книгите му със съмнителния от морална гледна точка свят на онлайн хазарта и казината. Това оскърбило верните фенове на творчеството на Толкин и нанесло непоправими вреди на наследството на британския писател, който почина през 1973 г. на 81-годишна възраст.

Делото за авторските права бе заведено през ноември 2012 г.

 
 
Коментарите са изключени