shareit

НАСА с ново откритие – този път за Плутон

| от chronicle.bg |

НАСА ще обяви „изумително“ откритие за Плутон, съобщи „Индипендънт“. Това се очаква да стане по-късно днес на специална пресконференция, пише вестникът, позовавайки се на информация от един от главните учени на космическата агенция.

Д-р Алън Стърн, планетарен учен и ръководител на мисията на НАСА на Плутон – „New Horizons“, обяви това по време на изказване в канадски университет. Говорейки за последните снимки на Плутон, заснети от сондата „New Horizons“, Стърн каза: „НАСА няма да ми разреши да ви кажа това, което ще обявим в четвъртък. Забележително е“.

Ученият заяви още: „Този свят е жив“. Той има метеорологично време, има мъгли в атмосферата, има активна геология. Всяка седмица съм смаян, допълва ученият.

Миналата седмица агенцията представи нови детайлни снимки на Плутон, на които се вижда, че планетата джудже има планини, кратери и клисури.

Алън Стърн наскоро сключи договор с издателство „Пикадор“ за разказ „зад кулисите“ на прелитането край Плутон през юли.

Книгата се нарича „Преследването на нови хоризонти : Първата мисия до Плутон на човечеството отвътре“. Издаването й е насрочено за пролетта на 2017 г. Съавтор ще бъде планетологът Дейвид Гринспун.

Безпрецедентното прелитане на космическия апарат „Нови хоризонти“ край планетата-джудже беше последната спирка на дългото пътешествие на НАСА из Слънчевата система. Мисията започна още когато Плутон беше пълноправна планета. Учените, които работят по нея, се надяваха, че новите наблюдения ще възстановят статута на Плутон.

 
 
Коментарите са изключени