Народът срещу ултрасите: едно момче за футбола, града и пътя

| от Цветелина Вътева |

Срещаме се с Христо Георгиев, когото за по-кратко, надолу ще наричаме Ицо, в един превалящ, майски следобед на прясно боядисана пейка в Докторската градинка. Мястото не е избрано случайно. Прапрадядото на моя събеседник е от известния руски род Бакланови, чийто полк освобождава Ямбол, Сливен и Ловеч по време на руско-турската освободителна война. Ицо има и роднина-лекар, участвал във войната, а паметникът е издигнат години по-късно, в чест на 529-те лекари, загинали по време на битките. И тук, където той прави символичната връзка със своите прародители, започва нашият разговор.

София на три морета

Ицо е израснал в София и естествено, е емоционално свързан с града. „Не местата, а хората правят един град. А София сега е много различна от София, в която живеех като дете“, казва той. „Живеем в период на непрекъснато движение, бързо движение – по улиците, по магистралите, по тротоарите, през живота, от селата към градовете, от градовете към света. За добро или за лошо, твърде много българи изоставиха родината си и не се върнаха. Много хора от провинцията дойдоха в София. Градът се промени, а с него – и ние“, разказва той.

Ултрас или хулиган?

Ицо е от онези момчета, които повечето хора гледат изпод вежди, щом заговорят за футбол. Заради киселия поглед или заради татуировките, или може би заради вечно горящата му любов към ЦСКА. Да, поемете дълбоко въздух и се подпрете някъде. Той е футболен фен, ултрас. От онези, които ходят на всички мачове на ЦСКА по всички стадиони и заради които родителите не смеят да водят децата си на мачове на националния отбор.
Но преди да сте хванали иглата и конеца, готови да пришиете клеймото, нека разнищим какво точно стои зад стигмата, закована върху ултрасите.

„Говорехме за София. Когато чувстваш принадлежност към даден град, най-естественото нещо е да си имаш и отбор. Моят е ЦСКА. В последно време понятията се размиха жестоко: хората започнаха да асоциират футбола с агресия и простотия, а феновете на този спорт – с хулиганство и побои. Журналистите превърнаха думата „ултрас“ в синоним на „хулиган“. А това са две съществено различни неща“, обяснява Ицо.

Ултрас е някой, който много обича отбора си. Който никога няма да остави знамето, шала или приятелите си. Но не е престъпник. В агитките текат същите процеси, които текат и в държавата: хора идват, хора си отиват, динамиката в групата се изменя. Но в основата си феновете, ултрасите сме хората, които обичат и подкрепят безрезервно своя отбор. Ние сме с него, когато всички други ги няма “, казва още той.

След В група , накъде?

Така и така говорим за футбол, няма как да не стане дума за ЦСКА и сътресенията, които разклащат отбора, клуба и феновете в последно време.

„ЦСКА се върти в един и същи цикъл вече от 20 години. Чрез футболните клубове се легитимират престъпници; хора, които са забогатели ужасно много на гърба на народа. Ние не искаме да толерираме тази система, но към момента нямаме избор. Това, което феновете, искаме, е ЦСКА да е независим от мутри и политически игри, да имаме честен и морален клуб. Нищо повече.“, коментира Ицо ситуацията в армейския отбор.

^08665C30CC02D8E9B88460B3A1D0680A528E5B97CE82171841^pimgpsh_fullsize_distr

ЦСКА И ЛЕВСКИ – заедно в един път?

Левски и ЦСКА отдавна са се превърнали в имена, които назовават непримиримата, вечно жива вражда. Вероятно дори Шекспир, с неговите Монтеки и Капулети, не е постигнал такъв литературен ефект в правенето на сравнения, какъвто тези два български отбора. И все пак, може би има бъдеще, в която футболните фенове и на единия, и на другия отбор, ще се обединят около обща кауза. Според Ицо, след приемането на кодекса, според който феновете на двата отбора се задължават да спазват определени етични норми по време на мачове, а и извън тях, ЦСКА и Левски тепърва ще се обединяват около все повече общонационални каузи. Което е една приятна перпектива, нали?

Трака Трак

Да бъдеш привърженик на отбор е занимание, което изисква време. Ицо пътува в България и извън нея много често и колата му е като втори дом. Често най-яките спомени, които му остават, са тези от самото пътуване, а не от събитието или мястото, на което е отивал. С удоволствие е шофирал до Словения за мач, за който няма билет и е бил наясно, че няма как да влезе – но самото пътуване дотам и обратно е едно от най-готините му преживявания. В последно време, докато кара, слуша албум на Къци Вапцаров. „Има безценни хитове, всички знаят „Трака Трак“ и „Риск печели, риск губи“, но Къци има и любовни балади, и други песни, препоръчвам го на всички“, казва той. Иначе Ицо слуша хардкор, некомерсиален рап и изобщо музика, в която хора разказват неща, които са преживели в реалния живот и има какво да научи от тях.

Къде се крие истината?

За този ултрас, истината е в книгите. Ицо е завършил книгоиздаване в СУ и въпреки че към момента е маркетинг мениджър на IT компания, вижда професионалното си бъдеще и в книгите. „Книгите са част от културата на всеки градски човек. Във времена като днешните, може би най-чистата работа е тази да се занимаваш с просвета.“, казва той. Според Ицо няма грешни книги. И лошият пример, пак е пример. Важното е човек, каквото и да чете, каквото и да слуша, от време на време да спира и поглежда към хоризонта. И там някъде, да вижда светлина.

 
 

Останете си в леглото тази неделя с Рита Ора

| от chr.bg |

Рита Ора засне поредната си провокативна фотосесия, този път за руското издание на списание In Style.

27-годишната певица позира гола на корицата в легло, „облечена“ в нищо друго освен черни ръкавици, които стигат над лакътя й.

Знаем, че певицата, която зарадва българските си почитатели с концерт това лято във Варна, никога не е имала проблем с голотата си, а ние лично сме много доволни от това.

Малко по-рано тази година Ора отново беше гола, но този път за корицата на сп. Clash.

А, бе, много голотия, много нещо, но нищо неочаквано от Рита. Затова, ако не ви се прави нищо тази неделя, ви предлагаме да си останете в леглото с Рита.

Порадвайте й се в галерията.

 
 

Какво да сготвим набързо, когато гаджето на съквартиранта е в кухнята

| от chronicle.bg |

За някои хора е трудно да си сготвят, когато има непознат в кухнята им. Ако съквартиранта ви си води непознати хора вкъщи през ден или пък един конкретен човек, с който обаче никога не сте се запознавали, ситуацията лесно може да стане неловка. Особено ако завземе „ничията земя“, която обикновено е кухнята.

Галерията ни може да си приложи и за всякакви други моменти  – прекалено зает ден, прекалено много мързел, досада от готвенето…

Събрахме няколко бързи ястия за ваше удобство, а и за това на госта ви. С тях контактите и неловкото мълчание се свеждат до минимум, което е добре и за двете страни.

Имайте предвид, че непознат в кухнята означава военно време. Това пък означава, че предложенията ни може и да не са от най-здравословните. После може да се наложи една разходка, за да свалите поне срама от гастрономичното злодеяние. Вие решавате.

 
 

Новата серия Huawei Mate 20 вече е тук

| от chronicle.bg |

Новата серия смартфони на Huawei, Mate 20, беше една от най-дългоочакваните тази година. След като беше представена на 16 октомври в Лондон, потребителите вече могат сами да се докоснат до нея. Новата си флагманската серия включва смартфоните Mate 20 и Mate 20 Pro.

Серията Huawei Mate 20 е работи с първата в света 7-нанометрова едночипова система Kirin 980 и извежда мобилния изкуствен интелект на по-високо ниво благодарение на своята двойна невронна мрежа, тройна камера Leica с ултраширокоъгълен обектив и видео функции с изкуствен интелект.

Моделите предлагат и ново SuperCharge зарядно устройство с мощност от 40 W, както и базираната на Android Pie операционна система EMUI 9. Серията Mate 20 e налична с дисплеи в няколко различни размера – 6,39 инча, 6,53 инча и 7,2 инча.

От два дена вече двата дългоочаквани моделa могат да се разгледат на живо в центъра за обслужване на клиенти на Huawei на ул. Леге № 6. Всеки заинтересован потребител може свободно да тества моделите преди официалната им премиера в България.

Сред ключовите характеристики на серията Mate 20 са:

Едночипова система Kirin 980, ускоряваща ежедневните базирани на изкуствен интелект задачи.

Нова тройна Leica камера с ултраширокоъгълен обектив, за снимки с разширено зрително поле и безпрецедентна детайлност.

Ясно фокусирани макро снимки на обекти, намиращи се на до 2,5 см от камерата.

Видео функции с изкуствен интелект, позволяващи заснемането на клипове с професионално качество.

Батерия, която може да издържи повече от един ден интензивна употреба без зареждане.

Най-доброто зарядно устройство в този клас, осигуряващо светкавично зареждане на устройствата от серията Mate 20.

Безжично зареждане на други устройства, включително смартфони, директно от батерията на Mate 20 Pro.

В България смартфоните Mate 20 и Mate 20 Pro ще се предлагат от 22 октомври.

 
 

Отидете в САЩ, може да спечелите 1,6 милиарда долара

| от chr.bg |

Ако искате да станете милиардери, бягайте към САЩ, защото Мега милиони става Мега милиарди! Рекорден джакпот се натрупа в американската лотария.

Джакпотът от 1 милиард долара не падна в тиража в петък, а след натрупването му достигна до рекордните 1,6 млрд., за който ще се борят надяващите се на късмет във вторник.

Досега рекордът за най-голяма индивидуална печалба от лотария се държи от Мейвис Уонцик, 53-годишна домакиня от щата Масачузетс, която през миналата година през август спечели 758,7 милиона долара от друга голяма американска лотария – Пауърбол.

През януари 2016 г. джакпотът в Пауърбол достигна 1,58 милиарда долара, но го спечелиха трима души и си поделиха сумата, като в крайна сметка всеки един от тях получи по 528,8 милиона долара.

Лотарията Мегамилиони е създадена през 2002 г. Играчите трябва да отгатнат шест правилни числа. Победителят може да избира между това да получи цялата сума с удържани данъци или да я получи под формата на 30 вноски, които да се изплащат в продължение на 30 години.