Народът срещу ултрасите: едно момче за футбола, града и пътя

| от Цветелина Вътева |

Срещаме се с Христо Георгиев, когото за по-кратко, надолу ще наричаме Ицо, в един превалящ, майски следобед на прясно боядисана пейка в Докторската градинка. Мястото не е избрано случайно. Прапрадядото на моя събеседник е от известния руски род Бакланови, чийто полк освобождава Ямбол, Сливен и Ловеч по време на руско-турската освободителна война. Ицо има и роднина-лекар, участвал във войната, а паметникът е издигнат години по-късно, в чест на 529-те лекари, загинали по време на битките. И тук, където той прави символичната връзка със своите прародители, започва нашият разговор.

София на три морета

Ицо е израснал в София и естествено, е емоционално свързан с града. „Не местата, а хората правят един град. А София сега е много различна от София, в която живеех като дете“, казва той. „Живеем в период на непрекъснато движение, бързо движение – по улиците, по магистралите, по тротоарите, през живота, от селата към градовете, от градовете към света. За добро или за лошо, твърде много българи изоставиха родината си и не се върнаха. Много хора от провинцията дойдоха в София. Градът се промени, а с него – и ние“, разказва той.

Ултрас или хулиган?

Ицо е от онези момчета, които повечето хора гледат изпод вежди, щом заговорят за футбол. Заради киселия поглед или заради татуировките, или може би заради вечно горящата му любов към ЦСКА. Да, поемете дълбоко въздух и се подпрете някъде. Той е футболен фен, ултрас. От онези, които ходят на всички мачове на ЦСКА по всички стадиони и заради които родителите не смеят да водят децата си на мачове на националния отбор.
Но преди да сте хванали иглата и конеца, готови да пришиете клеймото, нека разнищим какво точно стои зад стигмата, закована върху ултрасите.

„Говорехме за София. Когато чувстваш принадлежност към даден град, най-естественото нещо е да си имаш и отбор. Моят е ЦСКА. В последно време понятията се размиха жестоко: хората започнаха да асоциират футбола с агресия и простотия, а феновете на този спорт – с хулиганство и побои. Журналистите превърнаха думата „ултрас“ в синоним на „хулиган“. А това са две съществено различни неща“, обяснява Ицо.

Ултрас е някой, който много обича отбора си. Който никога няма да остави знамето, шала или приятелите си. Но не е престъпник. В агитките текат същите процеси, които текат и в държавата: хора идват, хора си отиват, динамиката в групата се изменя. Но в основата си феновете, ултрасите сме хората, които обичат и подкрепят безрезервно своя отбор. Ние сме с него, когато всички други ги няма “, казва още той.

След В група , накъде?

Така и така говорим за футбол, няма как да не стане дума за ЦСКА и сътресенията, които разклащат отбора, клуба и феновете в последно време.

„ЦСКА се върти в един и същи цикъл вече от 20 години. Чрез футболните клубове се легитимират престъпници; хора, които са забогатели ужасно много на гърба на народа. Ние не искаме да толерираме тази система, но към момента нямаме избор. Това, което феновете, искаме, е ЦСКА да е независим от мутри и политически игри, да имаме честен и морален клуб. Нищо повече.“, коментира Ицо ситуацията в армейския отбор.

^08665C30CC02D8E9B88460B3A1D0680A528E5B97CE82171841^pimgpsh_fullsize_distr

ЦСКА И ЛЕВСКИ – заедно в един път?

Левски и ЦСКА отдавна са се превърнали в имена, които назовават непримиримата, вечно жива вражда. Вероятно дори Шекспир, с неговите Монтеки и Капулети, не е постигнал такъв литературен ефект в правенето на сравнения, какъвто тези два български отбора. И все пак, може би има бъдеще, в която футболните фенове и на единия, и на другия отбор, ще се обединят около обща кауза. Според Ицо, след приемането на кодекса, според който феновете на двата отбора се задължават да спазват определени етични норми по време на мачове, а и извън тях, ЦСКА и Левски тепърва ще се обединяват около все повече общонационални каузи. Което е една приятна перпектива, нали?

Трака Трак

Да бъдеш привърженик на отбор е занимание, което изисква време. Ицо пътува в България и извън нея много често и колата му е като втори дом. Често най-яките спомени, които му остават, са тези от самото пътуване, а не от събитието или мястото, на което е отивал. С удоволствие е шофирал до Словения за мач, за който няма билет и е бил наясно, че няма как да влезе – но самото пътуване дотам и обратно е едно от най-готините му преживявания. В последно време, докато кара, слуша албум на Къци Вапцаров. „Има безценни хитове, всички знаят „Трака Трак“ и „Риск печели, риск губи“, но Къци има и любовни балади, и други песни, препоръчвам го на всички“, казва той. Иначе Ицо слуша хардкор, некомерсиален рап и изобщо музика, в която хора разказват неща, които са преживели в реалния живот и има какво да научи от тях.

Къде се крие истината?

За този ултрас, истината е в книгите. Ицо е завършил книгоиздаване в СУ и въпреки че към момента е маркетинг мениджър на IT компания, вижда професионалното си бъдеще и в книгите. „Книгите са част от културата на всеки градски човек. Във времена като днешните, може би най-чистата работа е тази да се занимаваш с просвета.“, казва той. Според Ицо няма грешни книги. И лошият пример, пак е пример. Важното е човек, каквото и да чете, каквото и да слуша, от време на време да спира и поглежда към хоризонта. И там някъде, да вижда светлина.

 
 

15 убийствени кадъра на Рами Малек като Фреди Меркюри

| от chronicle.bg |

Надяваме се, че разправиите и премеждията пред дългоочаквания биографичен филм за Фреди Меркюри, „Bohemian Rapsody“, са в историята и от тук насетне остава само да се наслаждаваме на тийзърите и трейлърите, в който Рами Малек е по-секси от всякога. Премиерата на филма е на 2 ноември, а преди дни излезе трейлъра, в който Рами Малек се раздава на макс. 

По всичко личи, че този проект ще даде началото на нов, плодороден етап в кариерата му и ще го вкара в света на киното. Този на телевизията вече добре го познава от ролята му в „Mr. Robot“, за която беше награден с „Еми“.

Режисьор на биографичният „Bohemian Rapsody“ е Декстър Флечър, а сюжетът проследява издигането на Фреди Меркюри до върховете на славата.

Новият трейлър освен, че е надникване към един от потенциалните филми на годината, почти ни накара да се влюбим в Малек. Разгледайте галерията горе и ще разберете защо. Няма да отнеме цяла вечност, не се притеснявайте. Както казва Меркюри в трейлъра: „Съжалявам жена ти, ако мислиш, че шест минути е цяла вечност.“ 

 
 

Изложението Cars & Coffee идва в България

| от chronicle.bg |

На 2 юни ще се състои първото по рода си изложение на т.нар. суперавтомобили у нас, Cars & Coffee, като част от най-големия автомобилен феномен в света.

България се присъединява към останалите над 40 държави от общността Cars & Coffee в Европа, Америка, Азия, Африка и Близкия Изток, в които франчайзът вече има дългогодишни традиции и в които се провеждат общо над 120 събития годишно. Някои от тях, например в Бреша, Италия, привличат повече от 1500 участници и над 25 хиляди посетители.

На събитието в България всички запалени автомобилни ентусиасти ще имат възможност да разгледат отблизо някои от най-редките модели автомобили в света с двигатели от над 500 конски сили, а собствениците им да се срещнат при закрити врата и да създадат контакти едни с други в неформална, приятелска атмосфера.

На Cars & Coffee Bulgaria ще бъдат събрани над 30 дизайнерски, колекционерски, спортни и класически (ретро) коли на марки като Lamborghini, Ferrari, McLaren, Rolls-Royce, Bentley, Bugatti, Aston Martin и селектирани модели на Porsche, Mercedes и Jaguar.

C&C Brescia 2018_5

Притежателите на супер и хиперавтомобили могат да кандидатстват за участие в Cars & Coffee Bulgaria на онлайн платформата cars.coffee най-късно до 28 май.

Онези, чиито автомобили бъдат одобрени, ще бъдат поканени да се присъединят към първата част от събитието на 2 юни в RIU Pravets Resort, включваща закуска и брънч, презентация на проекта и награждаване с приза “Best of the Show” (“Най-добър автомобил на изложението“) под формата на мини Pagani, изработена специално за случая и подписана лично от Хорацио Пагани.

В следобедните часове участниците ще се отправят към София за втората, публична част на събитието. Супер и хиперавтомобилите ще бъдат разположени пред зала “EFE” на хотел ”Маринела“, а изложението ще бъде отворено за посетители от 17:00 до 19:00 часа. Пилотното издание на форума се осъществява с подкрепата на Lavazza, Vilner, р-т Bulgar, Street Lounge, Bertoni, хотели RIU Pravets и “Маринела” и медийното партньорство на сп. TopGear, DARIK и WebCafe.

C&C Brescia 2018_6

В дългосрочен план стратегията за Cars & Coffee Bulgaria е да реализира и другите типове събития, които се провеждат в държавите от “семейството“ на Cars & Coffee, а именно турове в страната и включването ѝ като дестинация от по-мащабните, международни обиколки със супер и хиперавтомобили.

Може да видите повече за събитието тук.

 
 

Стана ясно защо птиците нямат зъби

| от chronicle.bg |

Защо птиците, които са преки наследници на динозаврите, са загубили зъбите си по време на еволюцията? За да може пиленцата да се излюпят по-бързо от яйцата и да имат по-големи шансове да оцелеят, сочат резултатите от изследване, цитирани от Франс прес.

Съвременните птици имат човка без зъби, каквато са притежавали някои динозаври през мезозоя (251 млн.-65 млн. г. пр. н. е.). Бяха предложени редица хипотези, за да се обясни появата на човка без зъби у птиците. Някои учени са на мнение, че изчезването на зъбите позволило да се намали теглото на главата и да се улесни полетът.

„Това обаче не обяснява защо някои месоядни динозаври през мезозоя, които не можели да летят, нямали зъби, а човка“, заявиха учени от университета в Бон, Германия.

Най-често приеманата теза за изчезването на зъбите е свързана с промени в хранителния режим у птиците. Това улеснило оцеляването им при масовото измиране на видове преди 65 милиона години, предизвикано от падане на астероид, който променил климата на планетата.

Учените от университета в Бон предложиха нова хипотеза, свързана със стратегията за репродукция на динозаври птици и продължителността на инкубационния период на яйцата.

Новата хипотеза е базирана върху неотдавнашно изследване на американски палеонтолози, които констатираха бавния инкубационен период на динозавърски яйца.

Той продължавал няколко месеца, като този при примитивните влечуги, докато продължителността му при съвременните птици е значително по-кратка, от десетина дни до няколко седмици.

Причината за това е в зъбите – при динозаврите поникаването им отнемало около 60 процента от времето, свързано с инкубационния период.

„Ембрионът трябвало да изчака в яйцето да приключи поникването на зъбите“, поясниха учените. Яйцата са предпочитана от хищниците плячка.

Съкратеният инкубационен период, позволяващ по-бързо излюпване на пиленцата, осигурил важно еволюционно предимство.

Резултатите от изследването са публикувани в Biology Letters.

 
 

Новият флагман на Lenovo се зарежда веднъж на 45 дни

| от chronicle.bg |

Новият флагман Lenovo Z5 е интересен модел, от който вече видяхме някои снимки, които намекват за преден панел почти на 100% дисплей й двойна камера.

Онова, което излезе като информация сега обаче звучи наистина странно. Според хората от Lenovo телефонът ще се зарежда веднъж на 45 дни – един живот на батерия, за който досега не сме и мечтали.

Шефът на Lenovo, господин Ченг, твърди, че моделът може да издържи до 45 дни в режим на готовност. Как от компанията са постигнали това, за момента не се знае. По всяка вероятност софтуерът на телефона е оптимизиран, тъй като едва ли само увеличаване на капацитета на батерията е достатъчно, за да може да се ползва 45 дни без зареждане.

Предстои да видим.