shareit

Напрежение след езкекуция на шиитски свещеник

| от chronicle.bg |


Екзекуцията на видния шиитски духовник в Саудитска Арабия може да доведе до задълбочаване на конфликтите в Близкия Изток, алармираха Съединението Американски Щати. Нимр ал Нимр бе екзекутиран по обвинения в тероризъм, а изпълнението на присъдата предизвика остри политически реакции и вълна от гневни протести в мюсюлманския свят.

Екзекутираният Нимр бе ключова фигура по време на протестите от т. нар. „Арабска пролет“ от 2011 година. Той бе един от осъдените на смърт 47 души, обвинени в тероризъм.

Държавният департамент на САЩ призова лидерите в целия регион да удвоят усилията за намаляване на напрежението. Разгневени ирански демонстранти щурмуваха посолство в Саудитска Арабия и подпалиха сградата.

В изявление, говорителят на американския държавен департамент Джон Кърби апелира към правителството на Саудитска Арабия да зачита и защитава човешките права, както и да се осигурява справедливи и прозрачни съдебни производства.
Той призова саудитското правителство да позволи мирното недоволство на засегнатите и заедно с други лидери в региона, да се удвоят усилията за намаляване на напрежението в региона.

Протести заради екзекуцията на шиитския свещеник бяха организирани в Саудитска Източната провинция, както и в Иран, Бахрейн и няколко други страни.

 
 
Коментарите са изключени