shareit

Нападателят от Ница тествал маршрута си преди атаката

| от chronicle.bg |

Само 60 полицаи са били заето с охраната, въпреки високата степен на терористична опасност, обявена във Франция, твърди The Telegraph. Ница отдавна се разглежда като потенциална мишена за джихадистите заради броя младежи от района, заминали за Сирия. Медията твърди, че в деня на нападението на мястото са били поставени полицейски бусове, за да охраняват военен парад, но са преместени часове преди атаката.

Мохамед Булел е оглеждал маршрута на нападението си в дните преди атаката, съобщават френски медии. Той е шофирал по крайбрежната улица във вторник и сряда преди атаката. Половин час преди нападението той е изпратил есемес до някого с текст „Донеси още оръжия“.

Полицията все още се опитва да разбере какви са мотивите зад действията на Булел. Френският вътрешен министър Бернар Казньов обяви, че нападателят „изглежда се е радикализирал много бързо“. Съсед на съпругата на Булел казва, че атентаторът е започнал да посещава джамията едва през април.

Въпреки че негови приятели твърдят, че той е имал финансови проблеми, преди смъртта си Булел е изпратил на близките си в Тунис голяма сума пари.

Медия, близка до ИДИЛ, нарича Булел „войник“ на групата. Според информационната агенция на ислямистите „Амак“, нападателят е отговорил на призивите на организацията да напада граждани на страни от коалицията срещу ИДИЛ.

Булел не присъства в нито един списък за наблюдение по подозрения в тероризъм. Полицията издирва мотив и вероятни съучастници.

При разследването в телефона на Булел са открити доказателства за негови връзки с ислямски радикали. Все пак службите посочват, че това може да е съвпадение предвид квартала, в който живее.

Часове преди нападението той се е свързал с близките си и дори е изпратил селфи на брат си в Тунис.

 
 
Коментарите са изключени