shareit

Нападателят от Ансбах – с бежански статут в България

| от chronicle.bg |

Мъжът, самовзривил се в германския град Ансбах, е получил бежански статут в България, поради което му е отказано убежище в Германия. Това каза германският вътрешен министър Томас де Мезиер. Той посочи, че депортацията на мъжа е била забавена заради психическото му състояние. Мезиер посочи, че тази информация е предоставена на германските власти от българските власти.

Мезиер не изключи вероятността нападателят да е имал връзки с „Ислямска държава“, но допусна и психичното състояние на мъжа да е допринесло за извършването на атаката. Министърът посочи, че разследването все още е на начална фаза.

Българското Министерство на вътрешните работи все още не дава официална информация за статута на сирийския мигрант и за пребиваването му в българия.

„Имаме информация за случая, която към момента няма да коментираме. Ако лицето е било задържано на българската граница и му е предоставен статут на бежанец, който впоследствие не е бил спазен, се прилага Дъблинският регламент“, каза главният секретар на МВР Георги Костов.

Кметът на Ансбах Карда Зайдел обяви, че 15 души са ранени при нападението в града, като четирима от пострадалите са в тежко състояние. Животът на всички е извън опасност. Мерките за сигурност в Ансбах са засилени след случаите от последните дни.

По-рано беше обявено, че 27-годишният сирийски нападател се е опитал да влезе на концерт в Ансбах, но не е могъл, защото е нямал билет. Той мигновенно е детонирал взривното устройство в раницата си.

Сред личните вещи на извършителя са намерени два мобилни телефона с няколко sim-карти, както и един лаптоп.

Според първоначалната проверка – на компютъра на нападателя са открити записи с насилие с „ислямистка ориентация и салафистко съдържание“. Първоначалният превод от арабски говори за това, че нападението в Ансбах е „отмъщение“ към Германия. В жилището му са намерени и други материали, които могат да се използват за направата на взривно устройство.

 
 
Коментарите са изключени