shareit

Намерени ли са останките на първообраза на Дядо Коледа?

| от chronicle.bg |

Турски археолози са на път да разбият надеждите на милиони деца по света с последното си откритие – намирането на истинските останки на Свети Николай Чудотворец.

По време на проучване са открити непокътнати останки от старинен храм и гробище под църквата „Свети Никола“ в Анталия. Според данни на археолозите именно Анталия е родното място на светеца, предават от турския вестник „Хюриет“.

Nikolauskirche in Demre / Myra  Türkei Lykische Küste Die St.-Nikolaus-Kirche (Demre)
Getty Images

„Засега бележим изключителни резултати, но тежката работа тепърва започва“ казва Чемил Карабайрам, ръководител на разкопките. „Ще достигнем подземията на храма и е най-вероятно да открием останките на Свети Николай.“ Известен със своята безусловна помощ към бедните и подаръците, които е раздавал, светецът от IV век е първообразът на Дядо Коледа (Santa Claus).

В последните години историята му привлича все повече туристи в областта Демре в Анталия. Предполага се, че той е роден и живял в древния град Мира, намиращ се под земите на Демре. Досега се смяташе, че след смъртта му останките са пренесени от моряци и погребани в Бари, Италия, където и до днес има базилика на негово име. Позовавайки се на нови открития обаче, археолозите вярват, че останките в базиликата принадлежат на местен свещеник, а не на светеца и са били откраднати от Мира.

Турските археолози наскоро започнаха разкопки, след като откриха древната църква с помощта на георадари. Храмът е непокътнат, но достъпът до него е затруднен поради наличието на мозайка в църквата „Свети Никола“, която трябва да бъде запазена. Въпреки това работата продължава и екипът е решен да докаже твърдението си.

Nikolauskirche in Demre / Myra  Türkei Lykische Küste Die St.-Nikolaus-Kirche (Demre)
Getty Images

Разкопките ще позволят на екипа да достигне до останките от църквата и да разбере дали в нея се намират останките на първообраза на добрия старец.

 
 
Коментарите са изключени