shareit

Най-възрастният мъж на света е оцелял от Аушвиц

| от chronicle.bg |

Израел Кристал, който е на 112 години и 178 дни, беше признат за най-възрастния мъж на земята, съобщи CNN. Вчера книгата на рекордите Гинес е връчила сертификата на Кристал, който живее в Хайфа, Израел.
Кристал е роден в Полша на 15 септември 1903 г. Преживял е двете световни войни и Холокоста. В Аушвиц загубва жена си и двете си деца.

През Първата световна Израел се грижи за семейното стопанство, след като баща му вдовец е мобилизиран на фронта. След войната двамата отварят магазинче за бонбони в Лодз. През 1939 г., когато Германия нахлува в Полша, Израел вече е глава на семейство, с две деца. Нацистите преместват семейството, заедно с цялото еврейско население на Лодз, в гето, където Кристал продължава да прави бонбони. 4 години по-късно семейството отново е преместено, този път в Аушвиц. Там жена му и двете му деца са убити. Кристал е единственият оцелял от цялата фамилия. Когато съюзниците освобождават лагерите през май 1945 г., той тежи едва 37 кг, пише „Ню Йорк Таймс“.

След войната Кристал отваря отново семейното магазинче за бонбони в Лодз. През 1950 г. заминава за Израел с втората си съпруга и новородения си син. Историята му става известна, след като на 110 г. остава най-възрастният оцелял от Холокоста.

„Не знам тайната на дългия живот – каза вчера Израел Кристал. – Има много по-умни, силни и красиви мъже от мен, които вече не са между живите. Всичко, което ни остава е да продължим да работим с всички сили и да построим наново изгубеното“. Когато преди 2 месеца „Аарец“ го пита какви съвети може да даде на хората за дълголетие, той отговаря: „В лагерите често нямаше какво да ядем. Каквото получех, изяждах. Ям, за да живея, не живея, за да ям. Нямам нужда от много. Всичко, с което се прекалява, е лошо.“

Най-възрастният жител на планетата е американката Сюзанна Мушат Джоунс, която е на 116 г. и 249 дни.

 
 
Коментарите са изключени