shareit

Най-възрастната жена в света почина на 117 години

| от chronicle.bg |

Италианката Ема Морано, призната за най-възрастният човек в света, почина на 117 години в дома си в Северна Италия.

Нейният живот се простира в три хилядолетия. Тя е родена в края на XIX век и е сред петимата най-възрастни хора в историята.

Лекарят й, Карло Бава, я е видял за последно в петък, когато Морано го държала за ръка и си говорела с него, както обикновено. Тя е починала в събота, докато седи на фотьойла си у дома.

Необичайно дългият живот на Морано започва на 29 ноември 1899 година. Тя е едно от осемте деца на родителите си. Животът й съпътства част от най-интересните технологични открития, преживява двете световни войни, а за своите над 100 години Ема Морано преживява над 90 италиански правителства.

Тя твърди, че една от причините за дълголетието й е фактът, че напуснала съпруга си през 1938 година, малко след смъртта на единственото й дете, което си отива на 7 месеца. Вярва, че значение има и диетата й, която включва две сурови яйца и малко сурова кайма всеки ден. Причината за необичайното й меню е, че на 20 години лекар й открива анемия и твърди, че с тази храна Ема Морано ще подобри здравето си.

Бава, който е лекар на Морано от 27 години, казва, че жената рядко консумирала плодове и зеленчуци – сутрин ядяла две сурови яйца, на обяд – омлет, а вечер – пилешко.

 
 
Коментарите са изключени за Най-възрастната жена в света почина на 117 години

Повече информация Виж всички