shareit

Най-важната и скъпа вечер в света на модата: the Met Gala

| от chronicle.bg, по Vogue |

Галата на „Музея Метрополитън“ се провежда всяка година в първия понеделник на месец май. С нея се ознаменува откриването на ежегодната изложба на Института по костюми към музея, началото на която поставя легендата Даяна Вриланд, след като престава да бъде главен редактор на американския „Vogue“. Домакин на събитието е сегашният главен редактор на списанието, Ана Уинтур.

Броени дни ни делят от тазгодишната гала вечер в Мет и всички тръпнат в очакване какво ще носят всички. Защото извън суетата и „дрешките“ събития като това задават не просто модни тенденции, а формират популярната култура на годината. Вечерта е наричана „Оскарите на модата“ и в нея дизайнери, модели и звезди от киното показват най-доброто от външния си вид.

Едно от основните лица в събитието е дългогодишният външен редактор на „Vogue“, Андре Леон Тали. Една от най-влиятелните фигури в модата има запазено място на първия ред от 1974 г.

Темата на вечерта (и на изложбата в музея, която ще остане в продължение на месеци) е „Райски тела: Модата и католическото въображение“. Целта е да се създаде диалог между висшата мода и шедьоврите на католическото изкуство.

За да подгреем за събитието, което ще се проведе в понеделник, ето няколко важни детайла около най-дългоочакваната вечеринка в модата и популярната култура  на годината. Отговаря Андре Леон Тали пред „Vogue“.

Какво е галата на Мет?

Галата на Мет е Суперкупата на модата. В първия понеделник на май всеки, който е някой, идва в „Музея Метрополитън“ за ежегодната гала вечер за набиране на средства за Института по костюмите. С тази вече се открива изложбата на Института, чиято тема е различна всяка година. Всичко започва през 1946 г. и през годините, събитието се превръща в мащабно мероприятие – в партито на годината.

Кой получава покани?

Най-успешните хора в музиката, киното, на Бродуей и в модата. Също така други влиятелни личности. Списъкът се променя всяка година. Моят любим гост е Даяна Рос, когато дойде с дълга рокля с екзотични пера. Не съм сигурен каква птица точно беше: гвинейска кокошка, пуйка или някоя екзотична птица. Тоалетът беше без презрамки и стигаше до земята.

An Evening At The Met In New York
Даяна Рос на галата през 1981 г. Снимка: Getty Images

Какъв е дрескодът?

Той е различен. Ако сте Кейни Уест и Ким, идвате с подхождащи си сребърно яке на „Балмен“ и същия цвят рокля. Ако си Бионсе, носиш нещо, което е ясно и се откроява.

Имаш ли любим спомен от галата през годините?

Любимият ми е, когато Шер се включи в госпъл хора на една Харлемска църква, когато галата се проведе през декември. Бях там и когато тя слезе по стълбите в онази брилянтна прозрачна рокля на Боб Маки, която доста беше изпреварила времето си през 1974 г.

Коя е била най-добрата рокля, появявала се на червения килим?

Жълтата мантия с кожени ръбове на Риана от 2015 г. на дизайнера Гуо Пей.

 
 
Коментарите са изключени