shareit

Най-скъпото уиски в света се оказа менте

| от chronicle.bg |

Експерти установиха, че най-скъпата в света чаша шотландско уиски, за която китайски милионер плати рекордната сума от почти 10 хиляди щатски долара, е била от бутилка менте, предадоха ТАСС и ДПА.

Чжан Вей, който е на 36 години, купил чаша от напитката в един от хотелите в курорта Сен Морис, Швейцария. Бутилката уиски „Макалън“, която се предполагаше, че е произведена през 1878 г., била отворена специално за него. Купувачът изпил само 200 милилитра и останал доволен от вкуса, въпреки че се въздържал от допълнителни коментари.

Би Би Си отбеляза, че автентичността на напитката породила съмнения у експертите, които забелязали несъответствия между корка на тапата и етикета на бутилката. Във връзка с това хотелът решил да направи експертиза на бутилката в Шотландия. Тестовете показаха, че скочът е „смесен“ (съдържа 60 % малц и 40 % зърно) и е произведен след 1970 г.

От хотела уверяват, че не са знаели за фалшификата. Управителят получил бутилката преди 25 години от своя баща.

Администрацията на хотела върна парите на милионера. Собственикът лично е отишъл до Пекин, за да съобщи резултатите от експертизата на Чжан Вей. От своя страна китаецът не се разсърдил, а благодарил за честността.

„Макалън“ е известна като предпочитаната от Джеймс Бонд марка уиски.

 
 
Коментарите са изключени