shareit

Най-прекрасното момиче е стъклена фигура в магазин за парцалени кукли

| от Стефан Генадиев |

О, да, то съществува и още как! Но като всички наистина хубави неща си има цена и е напълно възможно не само да не ви хареса в началото, но и да не я забележите.

Тя е красива, но не си качва сторита от фитнеса, на които показва плочки, и бицепс, който цепи трикото. Качва снимка на нахапана кора от диня и пише описание „Е те това е“ или нещо подобно. Не се притеснява да говори на диалект. Няма да я видите да се снима в огледалото на тоалетната, защото използва това време да си прекарва добре в компанията. Еднакво секси е, когато дойде в офиса с черна тясна рокля, червило и прическа, и когато пие бира седнала разкрачена на някой бордюр. И двата случая отмята чупливата си коса и се усмихва широко, но само ако я впечатлиш.

Тя е най-прекрасното момиче. Харесва ти, признай си. А че няма никога да я имаш, това е отделен въпрос. Респектира те, защото макар и тезата й понякога издъхва, зарядът с който я защитава, те кара да я слушаш. В този момент тя вече е над теб.

Каква зодия е най-прекрасното момиче? Май е стрелец, така пише в картата й. Някога обаче е била рак, понякога може би все още е рак… когато остане сама. „Може би пък е близнаци“ казваш си, когато уж вървите заедно по тротоара, а тя пише нещо в телефона си и се смее, напълно изключила за всичко около нея. И пак отмята коса. Когато реши, че ще върши нещо пък става козирог. Тя е вода, въздух, земя и огън.

Като малка се е пребивала по селските пътища, сигурно е обичала дядо й да я вози в семейната РК1 (ръчна количка с едно колело), нямала е един здрав чифт панталони и си е играла с момчетата. Нещо като Скаут Финч, само че от някой български град… да речем, Своге. Карала е колело с кош отпред и тънки гуми много преди това да стане масова мода последните години. Не си го е избирала, просто така се е случило. И е могло да бъде всяко друго колело. Защото тя е искала просто да кара.

Прави всичко толкова непринудено. И й отива. Защото не иска да е оригинална. Просто е. Не се замисля над това, дори не си задава този въпрос. Затова е. Не знае какви са модните тенденции, но винаги е някак в крак с тях. Забелязва фалша от километри. И обича да се възмущава от него.

Много мъже не я харесват. Прекалено бурна е. Просто ги респектира. Защото дълбоко в себе си знаят, че нямат нейния заряд. Зарядът, който кара най-баналната тема да бъде изглежда като началото на роман, на който обаче ти пишеш края. Пише добре, защото не пише за себе си. Пише за теб, който я четеш.

За секунда може да ви заприлича на някоя столична хипстърка. Само за секунда. После искате или не, ще погледнете отвъд това. Но може и да ви уплаши, предупреждавам ви.

Трудно е да я разпознаете. Тя е като стъклена статуетка в магазин за парцалени кукли. А вие сте купувачът дете, който иска да си купи играчка, нали? Ще предпочетете парцалените. Много по-лесни са, не се чупят и могат да изпълняват всякакви номера.

Най-прекрасното момиче е стъклена кукла, която изисква поддръжка. Живее обаче в свят, в който парцалените кукли са на мода. С нея трябва да се внимава, защото се чупи. Естествено, тя няма да си признае, че е чуплива. Но ако я слушате внимателно, ще го откриете. Най-ясно се чете в смеха й. Силен, внезапен и искрен.

Най-прекрасното момиче съществува. Но няма да падне върху вас от небето. Такива като нея никога не идват. Вие трябва да отидете при тях. Трябва да имате интуиция. Да я разпознаете, да почакате малко преди да я отминете. Да се вгледате  в  кафявите очи и да познаете смеха, който ще дойде след малко. Не се опитвайте да я впечатлите, това е сигурен знак, че ще се провалите.

 
 
Коментарите са изключени