shareit

Най-готиният мол в света

| от chronicle.bg |

Томас Хедъруик знаеше точно какво иска да прави, откакто е на 6 годинки. Той никога не се е съмнявал, казва, просто не е бил добър в нищо друго. И затова става дизайнер.

В офисът му в Лондон има модели на предишните му проекти като British pavilion за Shanghai Expo 2010, дестилерията Sapphire в Мумбай, обновения Routemaster дабълдекър. Има също студен чай и маделинки директно от фурната. На няколко пресечки от офиса му се намира молът Coal Drops Yard – едно от местата в плана за обновяване на Лондон около река Темза и конкретно спирката King’s Cross. Хедъруик се интересува главно от „социалната динамика в пазаруването като начин за сплотяване на обществото“.

coal-drops-yard-kings-cross-opens-first-wave-of-restaurants-today-1

Снимка: hospitalityandcateringnews.com

Класическата историческата гама – покрив и стени в цвят на дървени въглища и паваж от червеникаво кафяви тухли – е уважена, но най-поразителни са новите тавани. Те са направени от традиционите уелски шисти, но сега те се извиват нагоре във въздуха като перчем на мола и се събират, където сградата е разделена.

 

Със всеки проект Хедъруик се опитва да намери сърцето на сградата и да й придаде емоция: „Интересува ме това, което съживява улиците и ни кара да се чувстваме в безопасност“. Той не харесва думата „мол“.

Новият трети етаж под въпросния таван ще бъде аутлет на Samsung, на приземието ще има магазин на Paul Smith, дизайнерът Том Диксън също ще има магазин и ресторант в сградата. Студентите от университетът по изкуствата Central Saint Martins наблизо ще могат да показват работата си в по-малките пространства. Всеки 6 месеца ще се появяват нови магазини в бившите викториански конюшни.

Coal Drops Yard, King's Cross

Снимка: Heatherwick Studio

Това прави Coal Drop инкубатор за свежи таланти, предлагайки място за творчески експерименти, пърформи, фестивали и партита.

coal-drops

Снимка: Retail Gazette

И въпреки, че е мол в ядрото си и по дизайн, посетителите му могат лесно да бъдат изненадани при повторно посещение. Жив и променящ се – именно това го прави най-готиния мол в света. Това не е чистичко лъскаво място, направено по стандартите, а част от индустриалното и културно бъдеще Лондон в тон с миналото му. Съвсем чудесна реновация на станция King’s Cross.

 
 
Коментарите са изключени