shareit

Най-фотогенични са селфитата, направени откъм левия ъгъл на лицето

| от chronicle.bg, БТА |

Ако искаме да си направим възможно най-фотогеничното селфи, трябва да поставим смартфона откъм левия ъгъл на лицето си, съветва д-р Анука Линдел от университета в Мелбърн, пише в. „Метро“.

Тя е специалист по невропсихология и според нея лявата част от физиономията ни по правило е по-атрактивна от дясната. Д-р Линдел изследвала hashtag#selfie и анализирала най-новите 10 снимки на 100 мъже и 100 жени. Повечето от портретите били заснети откъм левия ъгъл на лицето, като тези направени отдясно или фронтално се оказали малцинство.

Математическият анализ потвърдил констатацията на Анука Линдел – от разгледаните снимки 41 на сто дали преимущество на лявата страна на лицето, 31,5 на сто – на дясната и 19,5 на сто – на фронталното заснемане.

Линдел отбелязва, че и фронталните снимки са не-по-малко изразителни от левите профили, но в сравнение с тях са много по-малко фотогенични. Най-добри резултати се получават при селфи в 3/4 или 2/3 завъртане към обектива, насочен от лявата страна. Кадрите излизат много ласкателни, тъй като изтъкват скулите и по този начин обектът излиза по-слаб, отколкото е в действителност

 
 
Коментарите са изключени