shareit

Най-доброто време за тренировки, ако искате да отслабнете

| от chronicle.bg, по New York Times |

Ако сте се опитвали да отслабвате чрез тренировки, сигурно сте си задавали въпроса кога е най-добре да тренирате, за да постигнете максимален ефект. МОже да опитате да настроите алармата си по-рано сутринта и да тренирате преди закуска. Има вече някакви доказателства, които предполагат, че тренировката на празен стомах подпомага горенето на мазнини и потенциално може да доведе до по-голяма загуба на тегло, отколкото тренировките в други часове.

В изследване през 2010 година учени от Белгия убеждават групи млади, здрави мъже, да се хранят по определен начин в продължение на 6 седмици – да увеличат калориите с 30 процента и да увеличат мазнините с 50 на 100. Първата група доброволци не спортува. Втората прави упражнения късно сутрин след закуска, а третата група – рано сутрин, на гладен стомах.

След шест седмици мъжете, които не спортуват, са качили няколко килограма и здравето им се е влошило. Онези, тренирали след закуска, са качили значително по-малко килограми, но също са развили проблеми, свързани с инсулина. Оказва се, че тези, които тренирали преди закуска, почти не са качили килограми и имали добри нива на инсулин. Телата им изгаряли повече мазнини през деня, сравнено с другите мъже.

Разбира се, ранните упражнения предотвратяват качването на килограми, но това не значи, че водят до неизменна загуба на тегло. Резултатите обаче са окуражителни за онези, които се надяват да свалят няколко килца. Най-важното е здравословна и добре балансирана диета да се съчетае с физическа активност, посочват авторите на изследването. Ако обаче се опитвате да минете без балансираното хранене, няма да се получи.

 
 
Коментарите са изключени