Най-доброто барбекю става на течаща лава

| от |

Най-доброто барбекю става когато скарата се постави над течаща лава, като по този начин месото се изпича най-равномерно, твърди британският майстор-готвачът Сам Бомпас, цитиран от в. „Дейли мейл“. Екипът на проф. Робърт Висоцки от университета Сиракюз в щата Ню Йорк преработил пещ за топене на бронз от Канада и я накарал да „произвежда“ лава. В нея се слагали около 500 килограма натрошени камъни. След 60 часа се получава лава с температура 1500 градуса, която се оставя да тече под наклон в продължение на 8-9 минути. Именно на това поточе от разтопена магма ставали най-добрите барбекюта.

CookingWithLava

Досега екипът на проф. Висоцки е направил около 100 отливания на лава за приложни и научни изследвания. Но сега за пръв път тя бе тествана и за готвене. Британският авангарден готвачът Сам Бомпас чул за експериментите на екипа от Сиракюз и отпътувал до едноименния град, за да осъществи експерименти със своите скари. „Винаги съм бил обсебен от вулканите и когато чух за експериментите на проф. Висоцки не се поколебах и веднага заминах за Сиракюз“, споделя Бомпас. „Лавата е чиста топлина, в нея няма пушилка и поради тази причина месото става толкова вкусно, изпечено отвън и крехко отвътре. Скарата се поставя на тухли точно над поточето от магма. Това беше най-добрият стек, който съм готвил в живота си!“, не крие ентусиазма си Бомпас. Но за да се направят пържоли на скара над лавата готвачът трябва да носи специален защитен костюм, подобен на тези на вулканолозите.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Най-доброто барбекю става на течаща лава