shareit

Най-богатият банкер в света е обвинен в корупция

| от chronicle.bg, по БТА |

Най-богатият банкер в света – Джоузеф Сафра, беше обвинен от бразилската прокуратура за участие в корупционна схема, съобщава БТА. Състоянието на 77-годишния Сафра възлиза на над 18 милиарда долара. Сафра е собственик на холдинга „Сафра груп“, към който е и бразилската банка Банко Сафра.

Освен милиардера, собственик и на известния лондонски небостъргач „Мери Екс“, обвинения са повдигнати и срещу петима служители от „Сафра груп“. Те са заподозрени в подкуп на чиновници с цел укриване на данъци. Според властите общата сума на дадените рушвети възлиза на 4,2 милиона долара, а финансистите са натрупали до момента дългове към държавата почти за 500 милиона.

„Престъпните намерения на групата са отразени в разнообразните разговори и разменени съобщения, приложени към обвинителния акт“, заявяват прокурори. „Сафра груп“
определя обвиненията като безпочвени.

Банкерът Сафра е обвинен, че е дал съгласието си за плащането на над 4 милиона долара по формата на подкупи на данъчни одитори. В замяна на тези подкупи, одиторите е трябвало да намалят или анулират глоби, наложени на холдинга му за неплатени данъци, пояснява агенцията.

Според службата на Федералния прокурор на Бразилия Сафра е бил наясно с плана на изпълнителни директори в холдинга му да платят 4,25 милиона долара под формата на подкупи. Самият банкер не е бил директно замесен във воденето на преговори за плащането на тези подкупи, но записани разговори показват, че Жоао Инасио Пуга, бивш шеф в Банко Сафра е информирал милиардера за хода на преговорите. Самият Пуга е договорил схемата за плащане на тези подкупи.

 
 
Коментарите са изключени