shareit

Наистина ли детето наследява интелекта от майка си?

| от chronicle.bg, по Forbes |

И вие ли прочетохте новината, че децата наследяват интелекта единствено от майка си? Информацията наистина звучи взривяващо интересна, което е и причината да стане вайръл за секунди. Първоизточник е сайтът Second Nexus, а автор е „редакторски екип“, вероятно, защото никой не иска да подпише текста с името си, пише Forbes.

Според Second Nexus ново изследване разкрива, че е по-вероятно децата да наследят гените на интелекта си от Х-хромозомата на майката и т.н.

Емили Уилигъм, която е биолог и журналист, пише, че жените имат две Х-хромозоми, но те не са идентични и разбира се, получават единия от баща си. Майките предават само една хромозома на децата си, а те получават втори – X или Y, от баща си.

Каквото се съдържа в Х-хромозомата се предава от майката на детето или от бащата на (обикновено) дъщерята, но двете Х-хромозоми на майката не са еднакви и не удвояват шансовете от наследяване на определени качества. Всеки човек има по най-малко една Х-хромозома. Когато наследиш такава, получавате каквито гени има запечатани в нея, независимо дали става дума за интелект или не.

Интелигентността е нещо сложно и със сигурност не може да бъде наследена само от майката. Нито само от Х-хромозомата. Нито е въпрос само на гени.
Освен това, оказва се, че не става дума за ново изследване, а за доклад от 1996 година, в който са изследвани миши ембриони. Всички други данни от статията, която изказва твърдението за унаследената интелигентност, се базират на данни от преди 20-30 години.

 
 
Коментарите са изключени