shareit

Наднорменото тегло не се дължи на излишък от калории

| от |

За проблемите с наднорменото тегло, от което страдат много американци, не са виновни излишните калории, причината е в заседналия начин на живот. Това показват данните от Националната програма за проверка на здравето и храненето за последните 20 години.

watching television

Гражданите на САЩ са започнали да се движат и да спортуват по-малко, докато средното количество погълнати калории не се е променило. В резултат е нараснал средният индекс на телесната маса, съобщи сп. The American Journal of Medicine. Учените са открили, че броят на жените, които никога не са спортували, се е увеличил повече от два пъти: от 19,1 процента през 1994 година на 51,7 процента през 2010 година. При мъжете нарастването е четири пъти.От 11,4 процента на 43,5 процента. Специалистите са установили също, че индексът на телесната маса /ИТМ/ се е увеличил най-много при жените на възраст 18-39 години.

Освен ИТМ, учените са проследили също нарастването на абдоминалното затлъстяване, наречено по народному бирено коремче. То започва, когато обиколката на талията на мъжа надхвърли 102 сантиметра, а при жените – 88 сантиметра. Оказва се, че всяка година обиколката на талията на американците нараства средно с по 0,3 процента. Въпреки разпространеното мнение, изследователите не са открили връзка между наднорменото тегло от една страна и консумацията на мазнини, протеини, изобщо повече калории от друга. През последните 20 години американците не са започнали да ядат по-калорични храни. Затова пък недостатъчните движения, заседналият начин на живот, недостатъчното спортуване са се отразили пряко върху нарастването на ИТМ, на наднормено тегло.

С БТА

 
 
Коментарите са изключени за Наднорменото тегло не се дължи на излишък от калории