shareit

Над половината от децата, отглеждани в интституции, имат психически проблеми

| от chronicle.bg |

Повече от половината деца, отглеждани в институции, имат психически смущения. Това заяви за „Хоризонт“ Весела Банова, директор на сдружение „Дете и пространство“. В София вече работи „Медико-психологически център за деца и юноши“ по проект, финансиран от норвежкото правителство.

Центърът ще подкрепи както персонала на новосъздадените центрове за настаняване от семеен тип, където живеят децата от затворените домове за деца с умствена изостаналост, така и деца, отглеждани в семейството, каза Бaнова. Тя обясни какви са първите индикатори, че детето има психически проблем:

Детето може да отказва да се храни, да предизвиква повръщания, системно да спада на тегло, да има бедна игрова активност, да не се заиграва, да не проявява интерес, да е пасивно, да е с много напрегнати резки движения или да е много меко, отпуснато, със слаба двигателна активност. Не иска да поддържа връзка чрез поглед с възрастния, да обръща главата си, самоизолира се. Да кажем, че се е научило вече да казва няколко думи или да ходи на гърне, спира да прави това, започва да се държи така, както се е държало като много по-малко бебе“.

Тъй като проявите са индивидуални, съветът е при възникнало притеснение възрастните да се обърнат към специалисти като тези в новия център.

 
 
Коментарите са изключени