shareit

Над 90% са подкрепили референдума в Каталуния

| от chronicle.bg |

43% е била избирателната активност, съобщи правителството на Каталуния, цитирано от световните агенции. Подкрепилите независимостта й на референдума в неделя са 90.18%, Фактически повече от 2,04 млн. жители на Каталуния гласуваха за нейната независимост. Против излизането от пиренейската област се обявиха 7.83% или 177 500 души. Празни бюлетини са пуснали 1.98% (44 900). Общо в референдума участваха 2.28 млн каталунци, или 43% от 5.3-те милиона с право на глас жители на региона. Испанските власти смятат референдума за незаконен. Очаква се ръководителят на автономията Карлес Пучдемон да произнесе реч пред парламента на Каталуния, за да „информира за политическата ситуация“.

В Испания ще се проведат демонстрации срещу обявяването на независимост от Каталуния след референдума, съобщи БНРК като цитира Би Би Си. Митинги са планирани в столицата Мадрид, както и в други градове. Вчера испанското правителство се извини за това, че каталунци са били ранени, докато испанската полиция се опитваше да им попречи да гласуват на референдума и да изземе бюлетини. Представителят на централната власт в Барселона Енрик Мило обаче обвини каталунското
правителство, че е провело незаконното допитване, което противоречи на конституцията.

Мненията сред самите каталунци за това дали областта трябва да обяви независимост се различават, но хората масово са недоволни, че испанските власти опитаха да попречат на гласуването. Стотици каталунци бяха ранени по време на референдума, а 33 полицаи също пострадаха.

Вчера испанският Конституционен съд отмени заседанието на каталунските депутати в понеделник, след като се появиха съобщения, че ще обявят едностранно независимост на базата на резултатите от референдума.

 
 
Коментарите са изключени