shareit

Над 20 жертви при нападение над университет в Пакистан

| от chronicle.bg |
Военни, полицаи и командоси водят престрелка с въоръжени нападатели в кампуса на университета „Баша Хан“ в Северозападен Пакистан, предаде БТА.
По непотвърдена информация отговорност за атаката са поели пакистанските талибани.

Двайсет и една са жертвите от нападението. Първоначално беше съобщено за убити преподавател, студент и двама от шестимата нападатели.

Около 50 души са ранени, съобщиха официални източници, цитирани от ДПА.

В кампуса на университета „Баша Хан“ в град Шарсада, където се води престрелката, има най-малко 1000 студенти, заяви източник от пакистанската полиция. Студент, който избягал от кампуса, каза пред местната телевизия „Дуня“, че чул ожесточена стрелба и експлозии в университетския комплекс.

Не е ясно дали нападателите държат студенти или хора от персонала на университета за заложници, допълни източникът от пакистанската полиция.

Група бойци са щурмували кампуса, съобщи пакистанската полиция. Стрелбата продължава, чути са и две експлозии, предаде Ройтерс.

Бойците влезли в университета „Баша Хан“, в северозападната провинция Хибер Пахтунхва, днес сутринта и открили огън по студенти и преподаватели в аудитории и общежития, казаха двама полицейски представители.

Заместник-ректорът на учебното заведение Фазал Рахим заяви пред репортери, че няколко студенти са останали в капан в сградите на кампуса.

На телевизионнитe кадри се вижда как в кампуса влизат войници, докато пред главния вход са се наредили линейки, а разтревожени родители се утешават взаимно.
„Предприехме операция в университета и опитваме да спасим студентите и персонала“, каза полицейски представител.

Университетът „Баша Хан“ носи името на основателя на либерална, антиталибанска политическа партия. Пакистанските талибани в миналото са я вземали на прицел заради политиката й, отбелязва Асошиейтед прес.

 
 
Коментарите са изключени