shareit

Над 170 000 домове са без електричество във Флорида, ураганът наближава

| от chronicle.bg, БТА |

Над 170 000 домове и стопански обекти във Флорида са останали без електричество в резултат на приближаването на урагана Ирма, намиращ се на около 150 км югоизточно от бреговете на щата.

Щатският електроенергиен оператор съобщи на сайта си, че над половината от случаите на прекъснато електроподаване са в района Маями-Дейд, където на около 600 000 души беше наредено да се евакуират. Компанията заяви, че очаква милиони да останат без електричество.

Според нея на някои места прекъсването на електроснабдяването ще е продължително. Електроенергийният оператор посочва също, че във връзка с бурята е организирал най-големия брой аварийни екипи в американската история, като над 16 000 души са готови да реагират на повиквания.

В същото време американският Национален център за ураганите заяви, че прогнозната траектория на урагана Ирма продължава да се измества на запад.

Изменението е само от няколко километра, но въпреки това е от съществено значение. Така епицентърът на урагана ще остане близо до бреговете на Флорида, насочвайки се да удари Сейнт Питърсбърг, а не Маями или Тампа, предаде Асошиейтед прес. Ако бурята продължи да се носи над топлите води на Мексиканския залив, тя може да се усили, преди отново да връхлети суша.

Подобно на Тампа, Сейнт Питърсбърг от близо век не е бил удрян пряко от голям ураган. При такава траектория следващото населено място подред след този град ще е Клиъруотър, а после бурята ще се насочи окончателно на северозапад, към Окала. Към момента силата на вятъра на бурята достига 193 км/ч и тя се придвижва на север със скорост от 10 км/ч.

На близкия архипелаг Флорида Кийс 29 000 негови потребители също са без ток, се казва в друго съобщение на компанията, в Туитър.

Според някои експерти над един милион жители на Флорида може да останат без електричество, докато бурята премине през щата. Спиранията на електроснабдяването започнаха малко след като станцията на Националната метеорологична служба на САЩ в Кий Уест, Флорида, отчете първите ураганни ветрове, свързани с Ирма, оценявайки скоростта им на 119,1 км/ч.

 
 
Коментарите са изключени