shareit

МВР след съобщение от САЩ: Няма конкретна заплаха за София

| от chronicle.bg |

„Няма конкретна заплаха в София“, коментира главният секретар на МВР Георги Костов по повод предупрежденията от Facebook страницата на държавния департамент на САЩ. Според съобщението е имало потенциална заплаха за автобусна линия или линии в близост до хотел „Плиска“ в софийския квартал „Изток“.

Отправено било предупреждение към американските граждани да избягват района и да намират алтернативни маршрути за придвижване. Няма уточнения, че потенциалната заплаха може да е терористична, но Държавният департамент посочи, че съществуват „потенциални рискове“. Предупреждението бе отправено към всички американски граждани, пътуващи в Европа. То е свързано с атентатите в Брюксел, в които бяха ранени и американци.

Малко по-късно на страницата на американското посолство в София се появи съобщение, че предупреждението вече не е в сила и благодариха на българските власти за реакцията.

„Главният секретар на МВР ме увери, че към момента няма данни за заплаха на сигурността на гражданите на София. МВР проверява всички сигнали от граждани. Разпореждането към шофьорите на градския транспорт е да са с повишено внимание“, коментира и кметът на София Йорданка Фандъкова.

Въпреки това около хотел „Плиска“ и в района има засилено полицейско присъствие.

„Няма констатирана конкретна заплаха за живота и сигурността на гражданите“, заяви по БНР главният секретар на МВР Георги Костов.

Той увери, че сигналът за заплаха е проверен. „Хубавото е, че въпреки повишеното количество на тези сигнали, в МВР няма констатирана конкретна заплаха към което и да е място, което да застрашава живота, здравето и сигурността на гражданите“.

Преди ден в София бе проведено мащабно учение за действия в кризисна ситуация. В него взеха участие десетки служители на МВР, Министерството на отбраната, лекари от Спешна помощ и доброволци.

Вчера в Турция Американското посолство отправи подобно предупреждение към своите граждани.

 
 
Коментарите са изключени