shareit

МВнР не знае за турска забрана за Доган и Пеевски

| от chronicle.bg |

МВнР не разполага с информация за наложена забрана за влизане в Турция на депутата Делян Пеевски и на почетния председател на ДПС Ахмед Доган.

Това обяви зам.-министърът на външните работи Валентин Порязов от трибуната на парламента.

„МВнР не разполага с официална информация за подобно взето решение, което се коментира в българските и турските медии. Не можем да направим никакъв друг коментар. Няма никакво съобщение на официална турска институция за взето подобно решение“, каза Порязов, след което бе освободен от парламентарен контрол.

ДПС поиска официално обяснение на ситуацията от външния министър Даниел Митов със специална декларация, прочетена от парламентарната трибуна от Мустафа Карадайъ – един от тримата временни съпредседатели на ДПС.

„Предлагам от името на нашата парламентарна група ръководството на НС да предприеме необходимите действия, за да бъде поканен министърът на външните работи да разясни, потвърди или отрече информация в медиите относно забраната. Министърът следва да уведоми НС за предприетите от него действия до момента, както и мерките, които ще бъдат предприети“, каза Карадайъ.

Информацията за обявяването на Пеевски и Доган за „персона нон грата“ в Турция дойде в четвъртък през вестниците Sabah и Star.

Вестник „Star“ е таблоид и е част от голяма медийна група заедно с едноименната телевизия. В Турция тази медийна група се приема за много близка до президента Реджеп Тайп Ердоган.

Единствената реакция по темата дойде от Делян Пеевски, който разпространи „декларация“, в която се самообяви за „защитник на националните интереси“ и порица „антибългарската позиция“ на доскорошния си партиен председател – Лютви Местан.

Само няколко дни по-рано Местан обяви създаването на новата си политическа партия, наречена ДОСТ.

 
 
Коментарите са изключени