shareit

Музеят в Рио е изгорял седмици преди ремонт

| от chronicle.bg |

Огромният пожар в Националния музей на Бразилия в Рио де Жанейро е избухнал броени седмици преди началото на ремонт на противопожарната инсталация, която е оценена от властите като „незадоволителна“.

В огъня бяха унищожени стотици хиляди експонати, а целият покрив и последният етаж на културния център изпепелени.

Дефектите на системата за сигурност са установени още в началото на годината, като през юни е одобрен проект за подобряване на защитата срещу пожар. Финансирането на ремонта е трябвало да бъде осигурено през октомври, казва деканът на Федералния университет в Рио де Жанейро Роберто Лехер.

Fire Destroys Iconic National Museum of Brazil

 Цялата процедура по осигуряването на средствата от Бразилската банка за развитие е била приключена, когато бедствието съсипва Националния музей. Щетите по него бяха определени като „огромна трагедия и голяма загуба за Бразилия“ от културния министър Серхио Са Лейтао.

Сред изгорелите експонати има безценни артефакти, някои от които датират от преди 11 000 години, египетски мумии, исторически предмети на изкуството и др. Огънят е обхванал голяма част от бившия Имперски дворец, който в последните 200 г. служи за национален музей.

Причините за пожара все още се изясняват, а специализирани екипи започват да търсят запазени предмети под отломките.

 
 
Коментарите са изключени