Мусака

| от |

Преди да излети за… (скоро ще разберете за къде) Ана Динкова (www.anadinkova.com) се погрижи да има с какво да се храним, докато я няма. (забележка : от мусаката бързо не остана и следа, снимката е от Интернет)

Има един леко просташки лаф, че идеалната жена трябва да умее да прави 70 неща – 69 и мусака.

С това темпо, с което експериментирам всеки път, когато правя мусака мисля, че аз ще го докарам до 70 вида мусака.
Забавната част е, че винаги има елемента на изненада, никога яденето не е скучно и еднакво. Но разбира се не се знае дали изобщо ще се получи добре или не. Освен това готвя на око и никога не си записвам какво точно правя. Но тъй като последната ми мусака се получи добре, мисля да споделя как я направих.

musaka

Кайма:
Около половин килограм телешка и около половин килограм смес
4 глави лук
1 стрък праз лук
2 патладжана
1 голям буркан белени домати
Картофи – колкото поеме, нарязани на филийки

Подправки:
Черен пипер
Червен пипер
Сол
Сух магданоз
Сухи листа от целина

Заливка: 4 яйца, 1 кофичка кисело мляко, щипка сода

Лукът нарязан на ситно се задушава в зехтин, като след 5 минути се прибавя праза, когато е почти готово се слага и каймата. След около 10-тина минути се добавя патладжана (предварително изкиснат в солена вода и нарязан на малки кубчета). След още 5 минути се добавят доматите. Така се оставя да къкри за няколко минути и се добавят подправките, с които къкри докато си отпуснат ароматите – за около 5 минути. Ако сместа е останала много водна трябва да покъкри още, докато се сгъсти.

Междувременно картофите се нарязват на тънки филийки и ако не разполагате с достатъчно време за печене ги сварете за около 8 минути в подсолена вода. После се отцеждат.

Дълбока тава се намазва със зехтин и се подреждат картофите, отгоре се изсипва плънката – кайма+лук+домати+парладжани. Аз покрих с картофи и това беше, но би могло да се редува: картофи, плънка, картофи, плънка и отгоре картофи. Пече се докато картофите хванат лека коричка и станат златисти. Тогава се изсипва заливката и се пече за още около 20-тина минути или докато заливката стане златисто-кафява. Аз слагам малко сода в заливката, за да шупне и стане по –пухкава.

Харесвам и мусака с пържени патладжани – но е прекалено трудоемко и доста по-калорично, а и трудно проветрявам къщата след това, за това обикновено я правя май 1 път в годината.

 
 

„Бохемска рапсодия“: Рами Малек ще превземе и големия екран

| от chronicle.bg |

Рами Малек е познат най-вече с ролята в сериала „Mr. Robot“, която му донесе награда „Еми“. Но големия екран остава все още е слабо застъпен в биографията му. Дотук синеокият красавец е участвал предимно в независими филми като „Short Term 12″ и „Buster’s Mal Heart“. За щастие сме почти убедени, че Малек ще разбие големия екран тази есен в биографичния филм „Бохемска рапсодия“, който разказва за живота на фронтмена на Queen, Фреди Меркюри.

„Бохемска рапсодия“ е режисиран от Браян Сингър („X-Men“), а сценария е на номинираният за „Оскар“ Антъни Маккартън  („Теория на всичко“). Сюжетът проследява историята на  рок бандата от времето на основаването й до изкачването им на върха. Бен Харди, Гуилим Лий и Джоузеф Мазело играят Роджър Трейлър, Браян Мей и Джон Дийкън.

След множество тийзъри и един трейлър преди дни излезе първия официален трейлър на филма. Освен с култовата история на Queen, филмът стана известен и с уволняването на Брая Сингер като режисьор, след като беше обвинен в сексуален тормоз. После на мястото му дойде Декстър Флечър, чиято работа е била предимно на ниво монтаж, тъй като Сингер вече е бил заснел голяма част от филма.

20th Century Fox излиза по кината на 2 ноември.

 
 

Скоро ще ядем изкуствено месо

| от chr.bg |

Учени от холандската прохождаща компания „Моса мийт“ получиха финансиране от 10 млн. долараза стартиране на промишленото производство на изкуствено телешко месо, което ще служи за пълнеж на хамбургери, пише в. „Дейли мейл“.

Новата продукция може да се появи на пазара през 2021 г., а първите клиенти на „Моса мийт“ ще станат ресторантите. Методът за създаване на изкуствено месо е сравнително прост.

Синтетичното телешко се получава чрез стволови клетки от мускулна тъкан на обикновени крави. След това клетките, които притежават способността да се регенерират, се култивират в разтвор с хранителни вещества. Подобна храна първоначално беше разработена за космонавтите, но много скоро пролича нейният търговски потенциал.

Специалистите изтъкват, че след няколко години подобни продукти ще престанат да бъдат нещо необичайно, а освен изкуствено телешко е възможно да се появи и изкуствено пилешко месо.

 
 

Тимъти Шаламе стана и шедьовър на изящното изкуство

| от chronicle.bg |

Не че това страхотно момче по принцип не е изкуство сам по себе си. Но освен в седмото изкуство, той вече е увековечен и в  полето на изящните изкуства след като образът му беше използван, за да се променят редица иконични творби на живописта и скулптурата.

Ако сте се чудили какъв би бил резултатът, ако Шаламе беше модел на гении като Микеланджело и Сарджент ? Отговорът на тези въпроси нагледно дава инстаграм профилът @Chalametinart. Страницата стана изключително популярна този месец с обработката на велики произведения на изкуството, и поставяйки в тях лицето на Шаламе.

Авторът на интерпретациите публикува първата си снимка на 1 юли – на нея лицето на актьора е вградено в „Писъкът“ на Едвард Мунк. От тогава досега профилът е събрал 37 хиляди последователи. В него могат да бъдат намерение „репродукции“ с образа на Шаламе на картини от Караваджо, Ричард Уестал, Грант Ууд и други.

Това е поредният повод да се възхищаваме на младата звезда, тъй като очевидно, той стои също толкова добре в шедьоврите на изкуството, колкото и на екрана. Анонимният автор на произведенията само засилва напрежението около образа на Тимъти и насочва вниманието към предстоящите му филми. Очакваме следващия през октомври. В „Beautiful Boy“ той играе тийнейджър , пристрастен към наркотиците, а Стийв Карел му партнира. Наскоро пък стана ясно, че 22-годишният актьор, води преговори за главна роля във филма на Дени Вилньов, „Дюн“.

Можете да видите резултата от смесването на Тимъти Шаламе и шедьоврите на изкуството в галерията горе.

 
 

С бира и вино към бащинството

| от chr.bg |

Бирата и виното са полезни за мъжете, които искат да станат бащи, защото подобряват качеството на спермата, съобщи в. „Дейли мейл“, позовавайки се на италиански учени.

Учените от Фондационе поликлинико в Милано са изследвали 323 мъже.

Ефектът се дължи на антиоксидантите в гроздето и на съединението хсантохумол в хмела, които предпазват клетките от увреждане.

Препоръчваното количество обаче е малко – около бутилка вино седмично, или няколко малки бири. То обаче може да е голяма утеха за мъжете с репродуктивни проблеми, на които обикновено забраняват всякакъв алкохол.

Допустимото количество алкохол е четири до седем единици седмично. Една алкохолна единица в Италия е 12,5 гр. Това са четири до седем бири от 330 мл.