shareit

Мтел представи 4,5G мрежа

| от Спонсорирано съдържание |

Ако мнозина все още мечтаят нза 4G, то Мтел вече прави още една стъпка напред. Операторът представи за първи път в България 4,5 G мрежа. Със скорости над 170 Мbps в 4,5G мрежа един файл от 100 MB (около 50 снимки или популярно приложение, например) може да бъде свален за 4,8 секунди.

За сравнение, в 3G мрежата това се случва за 19 секунди, а в 4G мрежата – за 6,15 секунди. 4,5 G мрежата беше демонстрирана пред журналисти от главния директор „Технологии“ в Мтел Деян Кастелиц.

След като компанията първа въведе скорости в 4G мрежа още през 2011 година, сега телекомът показва какво е бъдещето на мобилните технологии оттук нататък чрез комбиниране на честотни ленти, което е и пътят към 5G.

За период от над 10 години скоростите в мобилните технологии, предлагани от Мтел, скочиха повече от стократно – от над 1 Mbps до 130Mbps, които ще се достигат от 4G мрежата, коментира главният директор „Технологии“ в Мтел Деян Кастелиц.

Компанията започва своята 4G мрежа от днес, като максималната скорост, която може да бъде достигната в нея към момента, е 86 Mbps – двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа. Тази скорост ще нарасне до 130 Mbps, след като компанията получи необходимите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква до една-две седмици. В 25% от мрежата телекомът ще достига дори още по-големи скорости чрез новата технология 4х4 MIMO (Multiple Input Multiple Output). Очаква се до края на годината на пазара да се появят устройства, които да могат да се възползват от нея.

Инвестициите в инфраструктурата на телекома за 2016 г. надхвърлят 200 млн. лева, като изграждането на 4G мрежата е основна част от тях.4G мрежата на Мтел покрива 75% от населението на България. Проверка за покритието можете да направите на сайта на Мтел.

Телекомът ще продължи да добавя постепенно нови населени места към покритието на 4G мрежата си.

„4G е технологичният фокус на компанията ни и ще предложим най-добрата услуга на българския пазар“, заяви Деян Кастелиц. „Сигурни сме, че нашите клиенти ще усетят разликата и ще усетят удоволствието от значително по-бързите скорости“, добави той.

Освен развитието на 4G мрежата, друг приоритет за Мтел през 2016 г. е интегрирането на blizoo, която компанията придоби през лятото на 2015-а. По данни на КРС след придобиването на blizoo, Мтел е най-голямата компания за фиксиран интернет в България и втора по големина на пазара на ТВ услуги, което прави телекомът най-големият конвергентен оператор в страната. Фиксираната мрежа на телекома вече покрива над 1,5 милиона домакинства у нас.

 
 
Коментарите са изключени