shareit

Мрежа от киноклубове у нас

| от chronicle.bg |

До края на месец март ще бъдат обявени новите градове, които се присъединяват към мрежата от киноклубове в България. Стартирала през септември 2015 г. с градовете София, Пловдив, Русе, Варна, Стара Загора и Пазарджик, инициативата за обединение на филмовите общества цели съживяването на идеята за взаимно кино преживяване, придружено от неформално обсъждане и разговори.

В момента мрежата продължава да присъединява новосъздадени или отдавна съществуващи клубове в страната. С тази, и с идеите за по-широк и отворен достъп и изграждане на устойчива среда на общуване чрез киното и езика му, започват създателите на Българско кино общество в България – общност от хора, споделящи страстта си към киното. Такива общества съществуват по света, целта на местното е и да обедини киноентусиастите от цялата страна, както и да спомогне за организирането на локални събития чрез споделен опит и знания. Българската мрежа от киноклубове намира партньор в лицето на Норвежката федерация на филмовите общества – организация с над 50-годишна история и богат филмов архив, в която участват 87 киноклуба с общо над 12 000 членове, както и финансово съдействие от страна на Програмата за подкрепа на неправителствени организации в България (ngogrants.bg).

Сред основните цели на Българско кино общество е предлагането на качествени филмови произведения на зрителите, затова и филмите са специално подбирани, което често означава дори филми, непоказвани досега в страната ни. Пример за това е непопулярният у нас филм на японския режисьор Хироказу Корееда „Какъвто бащата, такъв и синът”, който ще бъде специален акцент в програмата на киноклубовете в страната през месеците февруари и март. Актуалната програма може да се види тук: http://filmsociety.bg/kinoklub

 
 
Коментарите са изключени