shareit

Моята голяма луда гръцка сватба

| от chronicle.bg по Le Figaro, Kathimerini, Nouvel Observateur |

„Има две неща, които гърците правят по свой собствен, особен начин – сватбите и изборите.“ Думите са на известната гръцка певица Нана Мусхури. За 50 години на сцената, над 300 млн. продадени записи и 5 години в гръцкия парламент от 1994 до 1999, Йоанна както е цялото ѝ име знае за какво говори.

И ако заради кризата в последните няколко години сватбите не са това, което бяха, то Гърция застава за трети път пред урните през 2015 след едни предсрочни избори, които доведоха на власт СИРИЗА и Алексис Ципрас, и един успешно-неуспешен референдум, който доведе до предсрочни нови избори.

Между надежда и изгубени илюзии

Алексис Ципрас ще се опита да спечели отново доверието на гърците, след като подаде оставка в опит да прочисти партията си от бунтовници. Около 10 милиона гърци ще застанат пред урните днес.

В центъра на Атина най-нетърпеливите да упражнят вота си го направиха още с изгрева на слънцето въпреки прогнозите за слаба избирателна активност.

И докато повечето от тях отказват да отговорят, Катарина с маниер на опитна актриса обявява подкрепата си за СИРИЗА. Тя няма намерение да изостави партията, която подкрепя, въпреки, че признава, че е леко разочарована като много други.

Възрастна жена, придружена от 40-годишния си син потвърждава, че „остава СИРИЗА“. „Ципрас е млад и честен“, казва Пенелопа, „и иска най-доброто за гръцкия народ.“ Синът ѝ Петрос бързо разсейва очакванията за нова победа на СИРИЗА. „Гласувах за Ципрас през януари, но съм много разочарован. Този път ще гласувам за Нова демокрация“. Сменяйки лявата партия с десния ѝ противник, който е само на процент-два след нея в сондажите, Петрос упражнява наказателния си вот. „О, с Нова демокрация ще бъде катастрофа, но с ПАСОК и другите може да стане още по-голяма катастофа“.

Протестен вот

Двойка, леко преминала средната възраст, вече е дала вота си за консерваторите през януари и е още по-решена да го стори днес. „Надявахме се, че Ципрас ще направи нещо, но сме разочаровани“, казва жената, „макар и не толкова, колкото тези, които гласуваха за него“.

40-годишният Танакис е точно от гласувалите за Ципрас преди 8 месеца и няма намерение да „повтори грешката си“. Неговият избор е Василис Левентис. След много провали на избори, неговата партия Центристки съюз, на която той е единственият известен член, сега се вижда като надежден протестен вот от много гърци – дори достатъчно, за да го изстрелят в парламента за първи път. Разбира ли програмата му? „Програма? Каква програма? Не вярвам вече в политиката, подиграват ни се. Това, което искам да видя довечера по телевизията са физиономиите на всички, като изберат Левентис.“

Втори шанс?

Тасос отново е дал вота си за крайнодясната „Независими гърци“, въпреки че смята за предателство влизането на партията в правителството на СИРИЗА. „Давам им втори шанс“. За разлика от СИРИЗА, Независими гърци е на път да остане извън парламента този път. По чиста случайност следващият анкетиран, Ирини, също е дала вота си за тях. На 70 и едва движейки се, тя казва, че те са единствените „запазили принципите си, въпреки че са подписали меморандума.“ Интересното е, че възрастната жена споделя, че преди това през целия си живот е гласувала за комунистите от KKE.

В друг атински квартал – Колонаки, желаещите да гласуват не са много. Ентусиазмът от януари вече го няма. Попус Какакиос току що е гласувала за СИРИЗА. Без ентусиазъм, но все още под въздействието на чара на Алексис Ципрас. Ники Постокис пък е част от тези „решили в последния момент“, които правят вота непредвидим. Въпреки „заъртането на 180 градуса“, тя е решила „да даде втори шанс на Ципрас“.

Деби Зуянелис също е гласувала за СИРИЗА. „Защото е единствената лява партия“. И защото „Алексис Ципрас е сладур“.

Темис Ципрас, разочарован от СИРИЗА, този път е подкрепил комунистите. „Чаках нещо ново от Ципрас, което уви не дойде“. Филипос ще подкрепи „Народно единство“. „Гърция започна да запада щом влезе в ЕС“, смята пенсионираният инжинер.

41-годишната Димитра, шеф на малка фирма е верен избирател на Нова демокрация. Въпреки това, тя смята, че СИРИЗА ще спечели, но се надява да се стигне до коалиция на националното единство.

Всичко е възможно

Известният политолог Илиас Николакуполос отказва да сподели вота си, но дава кратък електорален анализ. „О, всичко е възможно“. И по-точно, „в нашите анкети за пръв път виждаме такова прехвърляне на избиратели от партия в партия, без никаква логика или тенденция. Пълен абсурд. Избиратели на комунистите, които гласуват за Нова демокрация и симпатизанти на Потами, избиращи Златна зора, виждам за пръв път.“

Томас Геракис от института Marc, потвърждава казаното в интервю за Le Figaro. „Всичко се е променило в политическия пейзаж. И в икономическата обстановка. Преди и след референдума, преди и след меморандума нямат никакво значение. Хората живеят по-зле от миналата година. И ако през януари имахме ляво срещу дясно, на референдума про- срещу анти-ЕС, сега се стреля във всички посоки. А всъщност знаем какво ще случи след вота независимо от победителя. Има подписан план за действие с партньорите от ЕС, гласуван от левицата и десницата. И избирателите усещат, че не могат да променят нищо. Те вече гласуваха с НЕ на референдума и в крайна сметка стана ДА“.

Какво се промени за 8 месеца?

През януари СИРИЗА беше партия „анти-меморандум“. Днес тя е последната управлявала партия, подписала третия меморандум с кредиторите и разцепила се по тази причина, я левите радикали явяващи се отделно. Алексис Ципрас, най-младият гръцки премиер за последните 150 години, 41-годишният Ципрас научи труден урок по европейска политика през последните седем месеца на поста. Левият лидер отхвърли възможността да работи с консерваторите от „Нова демокрация“ – въпреки че обществеността изглежда предпочита правителство на единството.

Нова демокрация е с нов лидер – Вангелос Меймаракис. Обръщайки партията повече към центъра, бившият министър на отбраната и председател на парламента настоява, че Гърция се нуждае от широка коалиция, за да се спаси.

ПАСОК също е с нов лидер – Фофи Генимата. Дъщеря на известен социалист, 50-годишната Генимата през юли застана начело на партията ПАСОК – вече бледа сянка на управляваща сила, доминирала в гръцката политика цели три десетилетия. Единствена жена в кампанията също призовава за обединение, за да върви Гърция напред и казва, че нейната партия вече не е опетнена от шуробаджанащина и злоупотреби.

Независими гърци – дясното на дясното трудно обясняват влизането си в лявото правителство на СИРИЗА и подписването на меморандума.

Потами е партията с най-ясни и последователни позиции и символ на стабилност. Лидерът ѝ Ставрос Теодоракис е един от някога най-известните журналисти в страната. Цел на проевропейската и пробизнес партията Потами е да изиграе ролята на решаващ коалиционен партньор при предстоящия вот. Новаторска партия, основана през 2014 г. и разчитаща на социалните мрежи и доброволната работа, залага на някои от най-престижните гръцки кандидати, в това число бивш европейски омбудсман.

Никаква промяна няма и при комунистите от ККЕ.

Две партии ще се опитат да привлекат протестния вот – Народно единство на Панайотис Лафазанис и Центристкият съюз на Василис Левентис.

Лафзанис е мъжът, който сложи край на управлението на своя някогашен другар Ципрас. 63-годишният бивш комунист Лафазанис взе много от старите лозунги на СИРИЗА срещу финансовите ограничения и доминирането на кредиторите „диктатори“ от ЕС и МВФ. Почитател на Русия и на Владимир Путин, той казва, че най-добрият шанс за възстановяване на Гърция е да напусне единната валута, да отпечата собствени пари и да стане конкурентоспособна чрез девалвация.

Лидерите на Златна зора продължават да имат своите проблеми със съдебната система, но това е единствената партия, която може да спечели от кризата с бежанците.

Варуфакис няма да гласува за СИРИЗА

Янис Варуфакис обяви, че днешните избори имат за цел да анулират вота на гърците на референдума през юли. Бившият финансов министър, както и председателката на парламента Зое Константинополу обявиха, че ще подкрепят Народно единство на Лафзанис. „Ципрас предаде народа“, каза Константинополу, цитирана от Катимерини.

Спокойно и без нарушения протича изборният ден в Гърция. До този час в проучванията води СИРИЗА, следвана от Нова Демокрация, предава БНР. Разликата според различните агенции е от 2 до 3%.

 
 
Коментарите са изключени