Морковени къпкейкове с крем маскарпоне и морковено желе

| от Chronicle.bg |

За четвърта поредна година BILLA България развива проекта си „Градините на BILLA“, в който си партнира с над 30 селектирани български производителя управляващи над 150 зеленчукови градини, оранжерии и лозя из цяла България. По този начин, клиентите на хипермаркета имат възможност да изберат измежду разнообразни плодове и зеленчуци родно производство.
Тази седмица във всички магазини на BILLA на фокус ще може да намерите вкусни български моркови произведени с много грижа в с. Ивайло, общ. Пазарджик. А идея за по-нестандартното им приготвяне може да намерите по-долу.

Необходимите продукти за кексчетата
• 200 грама обикновено бяло брашно
• едно пакетче бакпулвер
• една чаена лъжичка сода бикарбонат
• една чаена лъжичка канела
• 200 милилитра олио
• 100 грама стафиди
• 100 грама орехи
• 200 грама кафява захар
• 200 грама настъргани моркови
• четири големи яйца
• настъргана кора на един портокал

Сложете в удобна купа яйцата, захарта и олиото и разбъркайте добре. Не е необходимо да ги разбивате на пяна, просто колкото да се смесят равномерно съставките. Добавете към тях стафидите, кората на портокала и орехите. Ако искате – може предварително да запечете и карамелизирате орехите с малко захар. Ако не искате – и така стават.

carrot cupcake 2

Добавете морковите. И ето тук е малката тайна – преди да ги сложите и след като ги настържете, трябва да ги изстискате от сока. Не напълно, но просто в кърпаили тензух, да отцедите излишната влага от тях. Особено ако ползвате български моркови – те са по-сочни от вносните и ако не ги изцедите, няма да се получи добро тесто и няма да се изпекат добре кексчетата. Моят съвет е освен това да ги настържете половината на едрото и половината на ситното ренде. Преди да ги настържете, трябва да ги обелите, но не изхвърляйте корите, ще ви кажем как да ги използвате.
В суха купа объркайте добре брашното, бакпулвера, содата и канелата. Добавете към другата част от сместа и разбъркайте добре. Получава се течно тесто, горе-долу като за кекс.

carrot cupcake 1
Най-лесно ще ви е да ги разсипете в хартиени формички за къпкейкове като ползвате лъжица за сладолед. Ако нямате подръка – ползвайте обикновена лъжица и напълнете формичките до половината – сместа бухва по време на печене и така ще стигне точно до ръба на хартиените формички. Печете 20 мин на 170 градуса (160 с обдухване), извадете и оставете да се охладят за около 10 минути, после извадете от формичките и оставете на плота или върху решетка.

Докато се пекат, може да се заемете с крема. За него ще ви трябват:

• 400 грама сирене маскарпоне (1 кутия)
• 100 грама пудра захар
• 30 мл ликьор
• 2 къси кафета (еспресо) или 2 чаени лъжички инстантно кафе

Разбъркайте добре сиренето и пудрата захар докато се смесят равномерно. Смесете ликьора и кафето или разтворете вътре инстантното кафе. Смесете с другата част на крема и прехвърлете в пош със звездовиден накрайник.

Ако не сте изхвърлили обелките от морковите, може да си направите желе от моркови, с което да декорирате най-отгоре къпкейковете. Сложете обелките в тенджера и покрийте с вода. Добавете захар колкото е теглото на обелките (може и на око, горе-долу колкото водата) и оставете на котлон да кипнат. Варете 20-30 минути и след това пасирайте добре. Претрийте през цедка и оставете да се охлади добре. Ползвайте студено и ако ви остане, приберете го в хладилника – ще издържи около седмица.

*В текста има продуктово позициониране.

 
 
Коментарите са изключени за Морковени къпкейкове с крем маскарпоне и морковено желе