shareit

Моделиерите, които искаме да се върнат, за да доведат стила обратно

| от chronicle.bg |

Дългият и безкраен дебат дали висшата мода ще изчезне или не, едва ли има еднозначен отговор. Ние залагаме (позовавайки се на историческите процеси), че тя няма как да изчезне. Факт е обаче, че след вчерашната смърт на дизайнера на аксесоари Кейт Спейд, светът загуби един наистина голям творец в областта на изкуството. След смъртта на Юбер дьо Живанши преди няколко месеца, това е поредната голяма загуба за модата, и по-специално за стила в модата.

И макар Кейт Спейд да не е на висотата на модни икони като Ив Сен Лоран, Живанши или Шанел, нейната внезапна смърт ни припомня за необратимата метаморфоза на модата. Отдавна тя не е толкова „висша“, както когато Диор създава своя революционен за времето си new look. Още към края на миналия век тя се комерсиализира и започва да се превръща в бизнес, в който парите и пазара понякога имат дори по-важна роля от художествената стойност на колекциите. Факт, който колкото и черен да изглежда, има своите предимства. Но няма да споменаваме тях сега.

Днес ще споменем онези дизайнери, чиято липса е особено осезаема днес. Защото стилът все повече отстъпва пред популярността. Знаем, че най-великите революции в модата винаги са били диктувани от революциите в глобален мащаб. Диор например създава new look след Втората световна война. Ив Сен Лоран и неговите колекции от 60-те са неразривно свързани от всичките политически и социални процеси на годината. Шанел е на върха си през 20-те години, когато светът се обновява под звуците на джаза, и четейки романите на Фицджералд. И въпреки това стилът може да се роди във всяка епоха.

Стилът трябва да се роди днес отново. Да бъде голям, революционен, да предизвика скандал и да бъде обикнат. Както се случва с Le smoking на Сен Лоран. От това има нужда днешната мода. Във времената на комерсиализация на всеки аспект от изкуството, обръщаме поглед към няколко вечни модни дизайнери, от които имаме крещяща нужда днес. Да влеят нов живот в световната популярна култура. Да създадат един наглед прост тоалет, който да бъде носен десетилетия напред. Защото историята многократно ни е показвала, че ключът е именно там – в простотата. Признаваме, разбира се, постиженията на съвременните творци, но и не може да отречем, че най-великите в професията нямат нужда от представяне. Такива ни трябват днес.

Вижте в галерията горе модните дизайнери, които искаме да се върнат, за да доведат отново стила със себе си.

 
 
Коментарите са изключени