shareit

Митове и факти за IQOS

| от chronicle.bg |

Гениалната идея бездимните цигари на IQOS да бъдат обложени с мощен акциз в името на държавния бюджет, е толкова гениална, колкото, например, да се обложат с допълнителни данъци електромобилите.

Пак, нали, заради бюджета.

Това, че един нов продукт (който потенциално може да има добро влияние върху пушачите и със сигурност върху пасивните пушачи) ще бъде забит със значително по-висока цена, е съвсем друга тема, която не е от значение. Тук важен е бюджетът и неговата стабилност.

А очевидно тези 1,6% от пушачите, които са минали на бездимни цигари, костват твърде голяма част от държавните пари със своето егоистично решение да не пушат достатъчно обложен с акцизи тютюн.

По повод димящата тема и повдигнатите дискусии, ви припомняме някои митове и легенди относно IQOS.

Кои са най-популярните митове и легенди за новата мода в тютюна:

Мит 1: IQOS е полезен за здравето

IQOS е продукт, който съдържа тютюн и никотин. Никотинът води до пристрастяване и е третото най-пристрастяващо вещество след хероина и кокаина. IQOS в никакъв случай не е полезен, но се счита за по-добра алтернатива на обикновените цигари.

Мит 2: IQOS е по-вреден от цигарите

Според производителите от Филип Морис, IQOS в продукт без горене. Липсата на горене води до липса на тютюнев дим, считан от повечето водещи научни институти за основна причина за развитие на заболяванията, свързани с пушенето. При ползването на IQOS се отделя пара, която съдържа вода и никотин, няма катрани (неизгорели докрай вещества), а вредните субстанции, налични в цигарения дим са намалени с 90-95%. Производителите правят проучвания за токсичността на продукта, които доказват намалена токсичност. Тези данни са потвърдени от водещи здравни институти, като Комитета по токсикология на Обединеното Кралство и Федералният институт за оценка на риска на Германия , а независими изследвания се извършват от научни университети от цял свят. Всичко това показва, че тази технология има потенциал да намали риска за здравето на пушачите, които преминат напълно на нея. За абсолютното доказване на риска обаче трябват много клинични изследвания и време. Засега може да се каже, че технологията е по-добра алтернатива на цигарите, но ползите за здравето все още не са напълно ясни.

Мит 3: IQOS е забранен за продажба в САЩ

САЩ се бори с порока тютюнопушене повече от 50 години, което доведе до спад с повече от 50% в броя на пушачите в страната. Въпреки драконовските мерки против цигарите в страната все още има повече от 15% пушачи, които не могат или не искат да се откажат от вредния навик. Това е причината американската администрация да създаде напълно нова процедура наречена Процедура за оценка на тютюневи продукти с намален риск, която се изпълнява от Агенцията по храни и лекарства на САЩ. Идеята на тази процедура е да насърчава производителите на продукти, съдържащи никотин и тютюн, да разработват решения, които имат доказано по-малък риск от съществуващите на американския пазар тютюневи продукти. Процедурата е изключително комплексна, включва много етапи и досега 35 продукти съдържащи никотин са кандидатствали, без нито един от тях да получи възможност дори да бъде разгледан от Комисията, поради непълно научно досие. Първия тютюнев продукт в историята, допуснат да бъде разгледан по тази процедура е IQOS. Досега продуктът е преминал през първите 2 етапа на оценка – одит на научните центрове и производствени съоръжения на Филип Морис, както и изслушване пред Научната комисия за тютюневи продукти. Предстои финално решение от страна на Агенцията по храни и лекарства дали IQOS може да се предлага, като продукт с намален риск за здравето на американския пазар.

След IQOS, Агенцията по храни и лекарства е приела за разглеждане и изслушване научното досие на Камел снус (тютюн за дъвчене).

Мит 4: IQOS е електронна цигара

IQOS и електронните цигари работят на един и същи принцип, а именно принципът на нагряване, без горене. Разликите са 3:

– При IQOS имаме истински тютюн, а при електронните цигари течност, която съдържа никотин

– Данните на производителя показва, че при IQOS имаме еднакво никотиново насищане, като при цигарите. На 6-7 минута потребителя постига никотиновото насищане, което търси. При електронната цигара имаме никотиново плато, като никога не се постига никотинов пик

– Електронните цигари могат да бъдат ползвани неограничено време, докато при IQOS използването на тютюневите стикове е максимум 6 минути или 14 дърпания

Мит 5: IQOS вреди на околните

Данните на производителя Филип Морис които сравняват въздуха в затворени помещения след ползване на IQOS и на обикновени цигари показват, че IQOS не оказва влияние на неговото качество. Веществата от IQOS са сравнявани с много вещества, резултат от ежедневни дейности, като готвене, физическа активност и други, както и в сравнение с веществата, които се отделят след запалването на чаени свещи и ароматни пръчици.

Резултатите показват, че веществата, които се отделят след ползване на IQOS са значително по-малко в сравнение с всички тези от другите изследвани такива.

 
 
Коментарите са изключени