shareit

Минимална разлика между двата лагера за британския референдум

| от chronicle.bg |

Нагласите за бъдещето на еврочленството на Великобритания са изравнени, сочи проучване на агенция ORB за вестник „Индипендънт“.

Президентът на САЩ Барак Обама не е успял да привлече кой знае колко избиратели с призива си за оставане на страната в Европейския съюз. При хората с твърдо намерение да излязат да гласуват на референдума на 23 юни балансът дори леко се измества в полза на привържениците на излизането от ЕС, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Като цяло лагерът за оставане в Съюза има лека преднина от 51% срещу 49% за искащите Лондон да напусне ЕС.

Привържениците на еврочленството, начело на които е премиерът Дейвид Камерън, се надяваха, че изразената от Обама подкрепа при посещението му в Лондон ще спомогне за каузата им.

Американският президент подчерта колко важно е за Вашингтон Великобритания да запази влиянието си в ЕС, но той също предупреди, че кралството „ще остане на края на опашката“ при преговорите за търговско споразумение, ако излезе от Съюза.

Според проучването на ORB 66% от британците са на мнение, че изказването на Обама не им е повлияло, докато обратното се е случило при едва 23%.

Говорител на социологическата агенция каза, че като цяло няма промяна в сравнение с онлайн проучването й по темата от март, когато резултатът също е бил 51 срещу 49% в полза на привържениците на оставането.

 
 
Коментарите са изключени