shareit

Михаел Ханеке: #MeToo се превръща в „лов на вещици“

| от chronicle.bg, по БТА |

Австрийският режисьор Михаел Ханеке, два пъти носител на Златна палма на кинофестивала в Кан, обвини движението срещу сексуалното насилие #MeToo, че тръгва на „лов на вещици“, а това може да навреди на креативността в киноиндустрията, предаде Франс прес.

„Налице е ново пуританство, белязано от омраза към мъжете, което се присъединява към движението #MeToo и буди у мен тревога!“, заяви кинодеецът пред австрийския вестник „Курир“.

„Като творец, започвам да се страхувам от този кръстоносен поход, насочен срещу всяка форма на еротизъм“, заяви Ханеке. Той изтъкна, че предвид създалата се ситуация, шедьовър като „Империяна чувствата “ на Нагиса Ошима не би могъл да бъде заснет в наши дни.

„Разбира се, че всяко изнасилване или сексуална принуда трябва да бъдат санкционирани. Но намирам за отвратителни истерията и осъдителните присъди, издадени без съд, на които ставаме свидетели в наши дни!“, възмущава се Ханеке.

Той счита за недопустимо медийното линчуване на хора без никакви доказателства, при което се разсипва техният живот и кариера.

„Заподозрените актьори са изхвърлени от филмите, за да не се губят зрители“, припомня режисьорът. Подобен климат е вреден за киното и за общество, изтъква създателят на филма „Любов“ /2012 г./, отличен с Оскар и със Златна палма на кинофестивала в Кан.

 
 
Коментарите са изключени за Михаел Ханеке: #MeToo се превръща в „лов на вещици“

Повече информация Виж всички