shareit

„Международното крило“ на Републиканците се отрече от Тръмп

| от chronicle.bg |

50 видни представители на Републиканската партия и изтъкнати експерти по сигурността и външната политика – много от тях ветерани от кабинета на Джордж Буш, се подписаха под писмо, в която описват Доналд Тръмп като некомпетентен и призовават да не се гласува за него.

Според писмото, ако бъде избран, кандидатът на Републиканската партия за Белия дом би бил „най-безрасъдният“ президент в американската история.

Сред подписалите се в писмото, публикувано в понеделник в „Ню Йорк Таймс“ са бившият директор на ЦРУ Майкул Хейдън, бившият директор на националното разузнаване Джон Негропонте, бившият министър на вътрешната сигурност Майкъл Чертоф, бившият президент на Световната банка и бивш зам.-държавен секретар Робърт Зелик.

„Г-н Тръмп няма характер, ценности и опит да бъде президент. Той отслабва авторитета на САЩ като лидер на свободния свят. На него изглежда му липсват основни познания и вяра в конституцията, законите и институциите на САЩ, включително за религиозната толерантност, свободата на печата и независимото правосъдие“, се посочва в писмото.

В него се казва още, че много американци се съмняват заслужено в кандидатурата на Хилъри Клинтън, но Тръмп не е решението за предизвикателствата пред Америка.

„Никой от нас няма да гласува за Доналд Тръмп. От гледна точка на външната политика Доналд Тръмп не е компетентен да бъде президент и главнокомандващ. Ние сме убедени, че той би бил опасен президент и би поставил в риск националната сигурност“, пишат републиканците.

В отговор на писмото, от предизборния щаб на Доналд Тръмп нарекоха подписалите се „хора, които заслужават да бъдат обвинени за това, че направиха света толкова опасно място“.

Кандидат-президентът коментира, че тези „вътрешни хора, заедно с Хилари Клинтън, са авторите на пагубните решения за нахлуване в Ирак, те позволиха американци да гинат в Бенгази и те са онези, които позволиха възхода на ИДИЛ“.

Между консерваторите вече се чуха гласове да се свика специална среща на Републиканската партия, на която Тръмп да бъде сменен като кандидат президент.

Правилата на партията позволяват на членовете на Републиканския национален комитет да сменят кандидата за президент в случай на „смърт, отказ или поради друга причина“.

 
 
Коментарите са изключени