shareit

Международни реакции след атентата в Ница

| от chronicle.bg |

Случилото се във Франция завари лидерите на европейските институции в Монголия, където тече 11-ата Среща на върха Азия Европа.

След минута мълчание в памет на жертвите председателят на Съвета Доналд Туск коментира:
Трагичен парадокс е, че мишена на този атентат бяха хора, празнуващи свободата, братството и равенството. Днес Европа и Азия сме единни в подкрепа на френския народ и неговото правителство. Осъждаме трагедията и продължаваме борбата срещу екстремното насилие и омраза.“
Председателят на Еврокомисията Жан-Клод Юнкер допълни, че „Франция може да разчита на Комисията в борбата с тероризма както във вътрешността на съюза, така и извън него. Решимостта ни ще остане толкова твърда, колкото и нашето единство.“В Улан Батор е и белгийският външен министър Дидие Рейндерс, който изказа съболезнования на френския си колега Жан-Марк Еро:
„Днес първо ще мислим за жертвите и ще се опитаме да помогнем на френските власти. Трябва да обединим усилията си в борбата срещу радикализма. Това е най-важният проблем, защото нямаме план за действие на ниво Обединени нации.“
В Брюксел министър-председателят на Белгия Шарл Мишел нарече атентата долен и подъл, изразявайки съпричасността си към скръбта за загиналите.

Американският президент Барак Обама отправи в изявление своите съболезнования от името на американския народ и осъди най-строго това, което изглежда като ужасяващ терористичен акт. Обама допълни, че Америка е предложила всякакъв вид помощ и наблегна, че страната е солидарна с най-стария си съюзник – Франция:

На Деня на Бастилията си спомняме за изключителната издръжливост и демократичните ценности, които са направили Франция пример за целия свят. Знаем, че характерът на френската република ще пребъде дълго след тази ужасна и трагична загуба на живот.“Държавният секретар Джон Кери нарече трагедията „атака срещу невинни хора в ден, в който се честват свободата, равенството и братството. С гордост стоях до френските лидери по-рано днес при отбелязванията на Деня на Бастилията в Париж. Съединените щати ще продължат да стоят твърдо с френския народ в този момент на трагедия.“

Коментари имаше и от основните кандидати за президент. В интервю за Си Ен Ен бившият държавен секретар Хилари Клинтън заяви:Ние сме във война с радикални джихадисти, които използват исляма да наемат и радикализират други, за да прокарват своя пагубен план. Не е по-важно как наричаме тези хора, а какви са действията ни срещу тях.“
Доналд Тръмп, от своя страна, отмени заради нападението очакваното днес обявяване на избора си за вицепрезидентски кандидат и коментира в интервю за Фокс Нюз, че живеем в тотално различен свят:
Няма респект към закона и реда. Няма респект към нищо и към никого. С това трябва да се справим по много жесток начин.“На въпрос как точно да стане това, Тръмп отговори, че би затруднил идването на хора от „места на терористи“.
 
 
Коментарите са изключени