Метрополис се завръща в зала Универсиада

| от chronicle.bg |

На 21 октомври зала Универсиада ще бъде домакин на следващото издание на Метрополис, за пръв път от 8 години насам!

 

sven_vath_metropolis_2009_universiada_hall

Sven Vath, @Universiada Hall, 06.05.2009

 

На една сцена, в следващото издание на формата, ще имате възможността да видите и чуете жената с 25 годишен опит на световната техно сцена, музата на и една от причините Ben Clock да бъде DJ, създателят на BPitch Control – Ellen Allien! Тя има седем албума зад гърба си, собствено радио-шоу по радио Ibiza Sonica, продуцент е с резидентство в едни от най-престижните клубове в Европа! Eдин от малкото електронни DJ удостоени с честта да стане част от програмата на клутурния център “Pompidou” в Париж, Франция и собствена модна линия!

 

Ellen_Allien

Ellen Allien

След нея на сцената ще излезе един от най-успешните продуценти на електронна музика, който е не по-малко успешен DJ – Len Faki! Германецът от турски произход, е резидент на “Berghain” още от създаването му през 2004, автор на редица клубни хитове, които му гарантират място в топ чартовете на редица музикални медии. След няколкото успешни ремикса, последвали от големия авторски хит – “Mekong Delta”, Faki получава признанието и подкрепата на ТОП Техно DJ-те в световен мащаб.

 

len_faki

Len Faki

Билети в мрежата на eventim, easy pay и epay.bg.

Броят на местата е ограничен, затова съветваме предарителното им закупуване!

 

 
 

Рецепта за ароматен чай лате в снежните студени дни!

| от Росица Гърджелийска |

Всяка седмица Росица Гърджелийска ни предлага по една от своите рецепти.

Тя работи във филмовата индустрия, но обича да готви и да пътува. Живее няколко години във Великобритания, преди да се завърне в България. Обича да посещава интересни места по света. В блога на Роси primalyum.co.uk може да намерите рецепти за интересна и здравословна храна, както и истории за пътешествия.

Днес е време за ароматен чай лате в снежните студени дни.

Нужни продукти:

2с.л. чай ърл грей
5 резенчета джинджифил
1с.л. канела
няколко капки ванилия
кората на 1 портокал
няколко щипки индийско орехче
няколко карамфила
4 с.л. мед или повече в зависимост какво ви харесва
6 ч.ч. вода

300мл мляко

чай лате

Начин на приготвяне:

В средно голяма тенджера налейте водата, заедно с всички подправки, но без меда и чая.
След като заври, изключете котлона и оставете да се запарва под капак около 10 минути.
След това добавете чая, оставете пак да заври и изключете котлона.
След 5 минути прецедете първо през цедка и след това втори път през марля.
Добавете меда, разбъркайте и опитайте. Ммммм
Изсипете млякото в не много голяма, но по-дълбока тенджера и го оставете да заври.
Използвайки пасатор направете пяна за лате, като правите възможно най-много балончета. Дръжте пасатора под наклон и оставете много въздух да влиза в млякото. Скоро ще имате пухкава, но гъста пяна.
Сипете от чая в чаша на около пръст и половина от ръба.
С лъжица сложете от млякото и пяната върху чая.
Поръсете с канела и поднесете с нещо сладичко.
Може да карамелизирате малко кокос с мед, за още по-вдъхновяваща напитка.

чай лате

 
 

Празничен шанс за над 500 000 лева допълнителни печалби от „Евробет“

| от chronicle.bg |

Шанс за забележителни печалби Ви очаква в пунктовете на „Евробет“ и на eurobet.bg. Посрещнете коледните и новогодишните празници с незабравими емоции и удивителните над 500 000 лева допълнителни печалби! Празничната кампания на „Евробет“ стартира на 15.12.2017 г. и ще продължи до 31.12.2017 г.

Условието за участие е само едно: с талон за поне 5 лева в игрите „Еврошанс“, „5 от 11“, „Спорт шанс“, „Лотомания“ и „Покер шанс“, може да спечелите на момента от 1 до 100 лева.

Изненадите от „Евробет“ не спират! С всеки 5 лева залог на един талон участвате и в жребий за невероятните 10 печалби по 2 018 лева. Имате право да се включите с неограничен брой талони и всеки от тях Ви дава шанса да попаднете сред печелившите! Тегленето е на 03.01.2018 г., а победителите ще бъдат обявени на eurobet.bg.

„Евробет“ Ви пожелава късмет и весели празници!

Пълните условия на кампанията можете да намерите ТУК.

 
 

Първият телефон със сензор за отпечатъци в екрана

| от chr.bg |

По-рано тази седмица Synaptics обявиха, че са разнищили проблема с вграждането на сензор за пръстови отпечатъци в дисплея и ще произвеждат технологията за компания от „топ 5″. Сега знаем и името на компанията: Vivo.

В пост за списание Forbes, технологичният аналитик патрик Муурхед разказа за срещата си с телефона на Vivo оборудван със сензора. Той го описа като „бърз и прост“, а от Synaptics твърдят, че е два пъти по-бърз от 3D технологиите за разпознаване на лица като Face ID на Apple, въпреки че е трудно двете да се сравняват, защото използват различни механизми.

„Ето няколко снимки на смартфона VIvo със сензора за пръстови отпечатъци  на Synaptics в дисплея. SMOS сензора е 0,7 милиметра дебел и разпознава отпечатъци направо през OLED дисплея по-бързо, отколкото очаквах.“

Интеграцията на такъв сензор се разглежда като начин за удобна биометрична идентификация за телефони с „цял екран“. Apple, както знаете, премахна сензора си за отпечатъци и го замести със лицев скенер в iPhone X.

Решението на Vivo е като шамар към Qualcomm, който също имат разработки в тази посока. По-рано тази година Vivo показаха телефон със сензор от Qualcomm, но той се оказа осезаемо бавен.

Компанията може и да не е от най-популярните, но е една от най-големите брандове за смартфони в света. Тя е на 5 място в за първото тримесечие на 2017 година и въпреки че падна до 6 позиция през второто можем да я сложим на едно заедно с Oppo, защото и двете са собственост на BBK Electronics. Oppo е собственик на OnePlus, който е по-малък бранд, но със сигурност ни е по-познат. Според Муурхед, заради успеха си на индийския пазар, Vivo може да се върне на 5 позиция.

 
 

Бомбиля, чай с масло и самовар: как пият чай по света?

| от chronicle.bg |

Чаят и топлото одеяло са любимите ни зимни клишета. Добавете куче, гадже и филм и започвате изцяло да виждате La vie en rose, както е казала веднъж една велика жена. Днес обръщаме внимание на чая. Напитката, която не просто ни сгрява, а ни сплотява.

Пиенето на чай е традиция стара почти колкото света и според източниците датира от 2737 година пр. Хр. от Китай. Вярва се, че изсушени листенца паднали в горещата вода на император Шен Нунг и така се появил прототипът на първия чай.

От тогава досега чаят е една от най-продаваните напитки в световен мащаб. Изнасянето й за Новия свят се превръща в търговия, и съставката бележи културите на цели държави и народи. И е различна в различните държави. От тиха и богата на аромати церемония в Япония, през изискан ритуал във Великобритания, до небрежно наливане на промишлени количества студен чай в голяма чаша със сламка в Америка.

Мароко
Чаят Туарег е традиционен за северноафриканската държава. Той е смес от мента, зелен чай и за точка служи обилно количество захар. Налива се отвисоко в тесни стъклени чаши и обичаят е те да се допълват три пъти. С всяко наливане ароматът леко се изменя. Дори има поговорка, която гласи: „Първата чаша е нежна като живота, втората е силна като любовта, третата е горчива като смъртта.“ Откажете на домакина някоя от трите и няма да получите следваща покана.

22580345_1812955488995209_1779177983186042880_n(1)

Тибет
Забравете за дебата „мляко или лимон“. В Тибет го правят по-различно – добавят масло. Традицията е голямо количество черен чай Пемагул да се вари в продължение на часове. След това към него се добавя сол, мляко и масло от як и се бъркат до получаването на хомогенна смес. Напитката с консистенция на супа действа сгряващо и дава енергия – две повече от необходими неща предвид надморската височина на мястото.

Индия
Един от най-големите износители и потребители на чай е известен най-вече с блендовете си – черен чай с добавени подправки, като канела, джинджифил, кардамон или пипер. Рецептите са различни според регионите, но навсякъде това е неотлъчна традиция от ежедневието – пие се на крак, пие се сутрин, предлага се на гостите и можете да го купите почти на всеки ъгъл. Продава се в керамични съдове, за които се смята, че допринасят за качествата на напитката. Чайовете масала и дарджелинг идват именно от Индия.

24845498_152380752065797_5457962998586933248_n(1)

Русия
Самоварите! Може би все още имате един в къщата на баба ви. Ако е така, пробвайте го поне веднъж. Традициите идват от лежерните времена на Руската империя, когато аристократите са искали да проточат следобедите, обедите, дните, изобщо всичко. Самоварът е идеалният уред. Обикновено в него се слага черен чай, а руснаците го наливат в стъклени чаши. Два пръста са достатъчни, после го разреждате с вряла вода (концентрираният чай е много силен). И да знаете, че ако пиете чай и на масата няма бисквити или нещо малко за ядене, все едно не пиете чай в Русия.

Китай
Традиционната чаена церемония в Китай е цял ритуал, посветен на детайлите. Малки чашки, голям чайник, цедка, чаени салфетки, поднос и „чаши за аромати“, които се използват само за вдишване на изпарения от чая. Преди запарването, на гостите им се подават билките, за да усетят ароматите им. След това идва пиенето – чашките се нареждат в кръг и се сипва от високо, с едно движение, от чаша в чаша, докато всички са пълни. Гостите трябва да разклатят чашата, за да се освободят ароматите на напитката, държейки с две ръце да отпият бавно, задържат течността, за да усетят вкуса, а когато чашата е празна, отново я разклащат, за да усетят пак ароматите.

25008103_152495248851036_8420603887152529408_n(1)

Япония
Тук даже може да се каже, че традициите са още по-стриктни. Обръща се внимание на всичко. Чистенето на дома преди да дойдат гостите, редът в който приборите и съдовете ще бъдат сложени на масата, почистването и затоплянето им, запарването на чая и отсервирането му. Детайлите са различни според сезона и времето, но обикновено чаят Матча е предпочитаният бленд. Сервира се със сладки, за да се тушира горчивия му вкус.

Великобритания
Чаят е внесен в Англия през 17 век, но прословутият следобеден чай се налага чак 200 години след това. Около 1840 г. традицията е била обядът да се сервира по пладне а вечерята – късно вечер. Тогава седмата херцогиня на Бедфорд, Анна поръчвала около 16:00 да й приготвят малка закуска, придружена от чай. Примерът й вдъхновява висшата класа и скоро традицията става масова, а днес вече е един от белезите на англичаните. Най-добрият вариант е да сервирате чая заедно със сандвичи с краставица, филийки с масло, дребни сладки или кекс.

Despite Price Rises The British Love Of A Cup Of Tea Endures

Иран
Разпространявайки се на запад от Индия и Китай , чаят навлиза в Близкия Изток през 15-ти век. Бързо добива популярност и са отворени малки чайни. Чак през 20-ти обаче иранците започват да произвеждат свой собствен черен чай, който днес е важен елемент от културата на страната. Напитката се сервира на сребърен поднос заедно с набат – оцветени бучки захар с куркума. Чаят е много силен и се сипва в малки чаши. Традицията не е да се слага захар вътре , а вместо това отпиващият поставя една зад зъбите си и през нея пие чая.

Пакистан
В тази държава е прието на всеки гост да му се сервира чай. Традиционният бленд съдържа шам-фъстък, бадеми, сол, мляко и подправки като кардамон, канела и звезден анасон. Лесно ще го познаете по розовия му цвят. Върви чудесно с традиционни пакистански десерти. Друг популярен чай е Doodh Pati, за който не се използва вода – само мляко.

Аржентина
Тази страна може да се похвали с един от най-известните видове чай – йерба мате. Приготвя се в малък чайник и се прие през метална сламка , наречена бомбиля. Чайникът се предава от човек на човек, за да може всеки да усети вкуса и преживяването на бъде споделено. Ако кажете благодаря, когато ви го подадат, това се смята за голяма обида. Не е прието и да бъркат течността с бомбилята – това означава, че се съмнявате в способностите на вашия домакин. Традицията е да се сервира без захар, но тя бавно и полека се изменя.

18512680_1371992136227744_6099231646291066880_n(1)