shareit

Меркел: Ще намерим сили да продължим да живеем в откритост

| от chronicle.bg |

Германският канцлер Ангела Меркел каза, че е „шокирана и много тъжна“ от нападението над коледния пазар в Берлин, което тя описва като „ужасно“ дело, предаде BBC.

Меркел каза, че правителството „допуска“ в случая да става дума за терористична атака. „Ние ще намерим сили да продължим да живеем, както искаме да живеем в Германия – в свобода, откритост и заедно“, каза тя. „Милиони, включително аз, се питаме как можем да живеем с факта, че по време на разходка на коледен базар убиец може да отнеме толкова много животи“, каза още тя и допълни, че „ние не искаме да живеем в страх от злото“.

„Зная, че ще ни бъде особено трудно да приемем факта, ако бъде потвърден, че лицето, извършило това нападение, е търсило закрила и убежище в Германия”, каза Меркел. На пресконференция тя каза, че ще посети мястото на инцидента.

На 2 юни 2016 г. заподозреният в атентата е получил право за временно пребиваване в Германия, стана ясно от първото официално съобщение на Германската криминална полиция, съобщи Ди Велт.

Това даво право на мигранта, докато тече проучването му от Агенцията за бежанците дали да получи бежански статут, да живее и работи при определени условия в Германия.

 
 
Коментарите са изключени