shareit

Меркел: Германия трябва да увеличи разходите за отбрана

| от chronicle.bg |

„Германия ще трябва да увеличи значително разходите за отбрана заради външните заплахи“, заяви канцлерката Ангела Меркел.

„Европейският съюз сега не е в състояние сам да се отбранява срещу външни заплахи и не може да разчита единствено на трансатлантическото партньорство със Съединените щати“, каза Меркел на икономическа конференция в Берлин.

„Това означава, че трябва да има сближаване между разходите на страни като Германия, която днес харчи около 1,2 процента от брутния вътрешен продукт за отбрана, и на САЩ, които харчат за отбрана 3,4 на сто от БВП“, добави Ангела Меркел, цитирана от Ройтерс и БТА.

Германия не може да очаква в дългосрочна перспектива други да поемат разходите за отбрана, добави канцлерката.

В края на септември 2014 г. военният министър Урсула фон дер Лайен призна, че Германия не е в състояние да изпълни ангажиментите си към НАТО. Бундесверът може да помогне за текущите операции, както и при необходимост от „краткосрочна“ реакция на Алианса, но не може да отдели 60-те многоцелеви изтребителя, изисквани за 180 дни при извънредна ситуация, каза тогава пред Билд Фон дер Лайен.

Аналогично към този момент е било и положението с хеликоптерите, а причината – липсата на резервни части и износването на машините.

Според медийните репортажи тогава само 24 от всичките 43 транспортни самолета С-160 са били в готовност за използване.

Самолетите, разработени преди 50 години, остават единственият транспортен арсенал на Луфтвафе, тъй като смяната им с А400М на Airbus бе отложена с няколко години, пише в цитиран от медиите доклад.

В него се твърди, че само 42 от 109-те многоцелеви изтребителя Eurofighter Тайфун и 38 от 89-те реактивни бойни самолета Торнадо са били в готовност за излитане.

В опит да балансира бюджета, през 2014 г. Берлин намали разходите за отбрана с около 800 милиона евро до 32,44 милиарда евро тази година – много под препоръчаното от НАТО ниво от 2 процента от БВП.

В същото време Германия се опитва да води по-активна външна политика, в рамките на НАТО и във военната кампания срещу Ислямска държава.

Германските депутати разрешиха в началото на миналия декември армията да разположи до 1200 войници за участие в международната военна операция срещу Ислямска държава в Ирак и Сирия. Мандатът предвижда Германия да се включи и с 6 разузнавателни изтребителя Торнадо, фрегата, самолет за зареждане на гориво.

 
 
Коментарите са изключени