shareit

Мъжете носят къси коси заради херцог Франсис Ръсел. Но защо?

| от |

Ако сте мъж с къса, лесна за поддържане коса, благодарете на безизвестен английски данък и един бас.

Кралица Елизабет I и кралица Мария Стюарт I правят перуките модерни сред дамите, но мъжете също носят перуки, както много добре знаете от всеки филм за онова време.

Трендът от 16 век прозилиза от болест, която оставя плешиви петна по главата на човек – сифилисa.

Някои от ранните перуки модерни сред мъжете били големи и богато украсени като крал Луи XIII е бил първият изтъкнат мъж, който носи перука като аксесоар и така я популяризира. (Синът му, крал Луи XIV, пък прави същото, но за обувките с ток).

Луи XIII не е бил болен от сифилис, но е имал наследствена плешивост. Вместо да му се подиграва за перуката обаче, населението я приема като моден артикул и така перуки започват да носят дори хората с коса. Честа практика станало мъжете да махат цялата си коса и да носят перука, а много проститутки правели същото със срамните си части.

 

Перуките често се напудряли, за да станат възможно най-бели. Бедните ги посипвали с брашно, а богатите използвали скорбяла на прах парфюмеризирана с лавандула и други ухания. Една изкуствена фризура струвала някъде колкото надниците на работник за една седмица, но можела да достигне и еквивалента на заплатите на човек за цяла година. Затова някои хора пропускали този момент и направо нанасяли пудрата върху естествената си коса.

 

Тази пудра станала толкова популярна, че през 1795 година министър-председателят на Англия Уилиям Пит я обложил с данък, за да изкара пари на държавата, която както често се случвало по онова време, била във война с Франция.

Данакът се плащал при закупиване на пудрата и бил в размер на сегашни 100 долара.

Разбира се, населението не било много доволно, и особено един човек – херцогът на Бедфорд Франсис Ръсел, който отказал да плати данъка. В знак на протест херцогът си подстригал косата късо и скандално се появил в този си вид в съда. Той накарал свои приятели да последват примера му в знак на протест, което те направили като се разбрали, както отбелязва „London Chronicle“ (съвпадението е случайно, не сме били ние), „да загубят определена сума пари, ако носят напудрена перука за определен срок от време“.

Този стил бързо станал популярен и дори станал метод за протестиране на други данъци сред простолюдието.

Така късата коса станала модерна, а мъжете започнали да експериментират с различни прически.

 

 
 
Коментарите са изключени