shareit

Матео Ренци подаде оставка

| от chronicle.bg |

Италианският премиер Матео Ренци току що подаде оставка в пряко тв изявление. Това се случва час, след като приключи конституционният референдум, който италианците отхвърлиха. „Опитът ми в правителството приключва тук“, заяви Ренци. Министър-председателят призна „напълно ясното“ си поражение и че поема пълна отговорност за него. Той посочи, че днес по-късно ще събере правителството и след това ще връчи оставката си на президента.

Секциите бяха затворени в 23 ч. местно време, с което приключи и гласуването в сложния референдум за промяна на конституцията. Крайните резултати ще са ясни днес сутринта. Но според прогнозата на тв Раи между 54 и 58 % са отхвърлили реформата, срещу 42-46% „за“. Прогнозата на тв канала Медиасет е подобна.

Ако прогнозите се потвърдят, Италия е заплашена от правителствена криза, независимо че референдумът се отнася до промяна във функционирането на двукамарния парламент. Социалдемократът Ренци заяви, че бъдещето на кабинета зависи от изхода на допитването.

Избирателната активност бе много висока – почти 60%. Срещу конституционната реформа активно агитираха партията „5 звезди“ на Бепе Грило, Северната лига и „Форца, Италия“ на Берлускони.

„Пет звезди“ иска да се инициира референдум за членството на Италия в еврозоната и предоговаряне на зашеметяващо големия публичен дълг. Това според някои анализатори би могло да доведе до повторна криза в еврозоната след Гърция, която ще предизвика не само разпад на единната европейска валута, но и на самия ЕС.

След оставката на Ренци еврото падна рекордно ниско, до най-ниското ниво от 20 месеца. След това започна бавно да се качва, но остана под ниво 1,06 долара. Това е по-ниска стойност и от нивата, на които европейската валута беше паднала след Брекзита.

Според финансите, „може да звучи и екстремно, но ако еврото бъде ударено от нова криза, с по-силния долар, който имаме в момента, това ще бъде много лошо за общата валута“.

Пазарите и останалите европейски лидери приеха резултатите от вота като възможна заплаха за стабилността на Италия и на Европа. Особено след Brexit и победата на Доналд Тръмп в САЩ.

Инвеститорите и другите европейски страни се опасяват, че оставката може да спре реформите и да усложни банковата ситуация, която е доста сложна. Италианските банки, особено Monte dei pashi di Siena са сериозно задлъжнели. Това би могло да заплаши и еврозоната.

От партията на Силвио Берлускони „Forza Italia“ изразиха радостта си от изборната загуба на Ренци. Парламентарният лидер на партията Ренато Брунета заяви, че „Ренци ще си тръгне, а с него и влиятелните лобита, които също претърпяха поражение“. Те обаче не призовават да се върви на избори веднага, а първо да се формира служебен кабинет.

Реформата на Ренци предвиждаше поправки в конституцията, които да намалят ролята на Сената при приемането на законите с оправданието, че така ще се опрости процедурата. Предлагаше се също намаляване на броя на депутатите, както и на партийните субсидии и въвеждане на мажоритарен елемент в избирателната система.

Според критиците на промените обаче, по този начин повече власт се концентрира в ръцете на правителството и по този начин предложенията в същността си са антидемократични.

 
 
Коментарите са изключени