shareit

Масова подкрепа за „гражданските арести“

| от chronicle.bg |

Експресно проучване на „Алфа рисърч“ сочи, че повече от половината българи одобряват в някаква степен т. нар. граждански арести. Изследването е по поръчка на Нова телевизия и беше представено в днешния сутрешен блок.

Общо 29.4% от анкетираните казват, че одобряват гражданските арести, а други 25.4% отговарят с „по-скоро да“.

Една четвърт отговарят, че по-скоро не ги одобряват, а 17.5% са твърдо против.

Запитани от кого да се извършват арестите на нелегалните мигранти, 28.5% отговарят, че това трябва да става само от държавата, а 54.8% смятат, че може и от граждани, но координирани от полицията. Според 16.2% всеки може да го прави.

Същевременно страховете на българите, свързани с бежанците, включително от евентуално насочване към България на голяма бежанска вълна, нарастват. През 2013 г. 55,5% от хората са смятали, че бежанците са риск пред сигурността на страната. През 2016 г. този процент е скочил до 79.4%.

За същия период от време от 69,3% на 90,4% са скочили онези, които смятат, че заради бежанците ще се увеличи престъпността. От 67,6% на 75,4% са се увеличили хората, които се притесняват, че бежанците носят рискове за за здравето. Страхуващите се от атентатати заради бежанците също са се увеличили – от 46% на 86,4%. Спаднал е само процентът на хората, които се притесняват за работните места – от 44,5% на 38,6%.

Евентуалното съжителство с бежански центрове не е желано от преобладаващата част от хората. Но от 57,3% на 76,3 се е увеличил спрямо 2013 г. процентът на хората, които биха дарили дрехи и пари на бежанци.

 
 
Коментарите са изключени