Марулята е по-вредна от бекона

| от chronicle.bg |

Здравословната диета от плодове и зеленчуци може да се окаже по-вредна за околната среда от хапването на бекон, твърдят американски учени, цитирани от Independent.

Марулята е „над три пъти по-вредна за парниковия ефект, отколкото яденето на бекон“, посочват учени от университета Карнеги Мелън. Те са анализирали ефекта на една калория от различни храни по отношение на необходими за отглеждането на продукта енергия, вода и емисии.

Учените не оспорват идеята, че хората трябва да ядат по-малко месо или това, че отглеждането на добитък допринася за огромното количество парникови емисии.

Те обаче откриват, че това човек да се храни само с препоръчваните „по-здравословни“ храни също увеличава човешкото влияние върху околната среда.

Учените са изследвали начина, по който се отразява отглеждането, преработването и транспортирането на храните, техните продажби и предлагане, съхранението им у дома. След това са направили анализ на влиянието върху околната среда на различните храни.

„Голяма част от популярните зеленчуци изискват повече ресурси за калория, отколкото предполагате“, казва Пол Фишърбек, професор по социални науки. Патладжанът, целината и краставиците са особено вредни, сравнени със свинското или пилешкото, казва той.

Според друг учен – Антъни Фрогат обаче, подобно сравнение не е коректно, защото вредното влияние зависи от начина, по който храната е отглеждана. Той припомня, че приетото правило е да се обръща внимание на протеините, а не на калориите, но дори това изследване показва, че намаляването на консумацията на месо в ползата на растителните протеини намалява вредните емисии.

 
 
Коментарите са изключени за Марулята е по-вредна от бекона