shareit

Марселу Ребелу де Соуза е новият президент на Португалия

| от |

С 52% от гласовете на избирателите Марселу Еебелу де Соуза е новият президент на Португалия. Той спечели още на първия тур от вота. Основният опонент на де Соуза бе независимият кандидат и ректор на Лисабонския университет Антониу Сампаю. Той обаче събра едва 23% подкрепа от гласоподавателите и призна поражението си.

Новоизбраният държавен глава ще встъпи в длъжност през март. Настоящият президент – Анибал Каваку Силва изкара два мандата от 2006 година до сега и няма право да се кандидатира повече.

Едва половината избиратели излязоха да гласуват на вчерашните президентски избори, което все пак е малко повече от предишните през 2011 г. В надпреварата за висшия държавен пост участваха 10 кандидати.

Соуза ще стане седмият държавен глава на Португалия след „революцията на карамфилите“ през април 1974 г., която доведе до приемането на нова конституция през 1976 г. и до формирането на първото конституционно правителство на страната след диктатурата на Салазар.

На Марсеу де Соуза е отредената ролята на политически балансьор, тъй като ще трябва да управлява заедно с лявоцентристкото правителство на Антониу Коща. Анализаторите прогнозират, че Коща няма да изкара пълния си мандат. Това би затвърдило позиициите на новия държавен глава, коментира Ройтерс.

Левите партии изразиха опасения, че новият президент ще се опита да върне страната към непопулярната дясна икономическа политика на строги икономии, въпреки помирителните му изявления по време на предизборната кампания.

Макар и до голяма степен само с церемониална роля, президентът има пълномощия да разпусне парламента след шест месеца от встъпването в длъжност на депутатите и да насрочи нови избори.

 
 
Коментарите са изключени