shareit

Марионетките, които политиците харесват

| от Иван Петров по The Economist |

Марионетките на френското телевизионно шоу „Les Guignols de l’Info” ни напомнят за един свят преди дигиталната революция. Нужни са по двама кукловоди за да накарат всяка от тях да оживее с характерните си движения и физиономии. А зад кулисите, на шкафовете в студиото има стотици кашони с безброй найлонови торбички пълни с безкраки гумени кукли.

Но този хаос има хиляди почитатели и новината за евентуалното спиране на шоу програмата разгневи както обикновените французи и заклети фенове, така и политиците, които „Les Guignols de l’Info” пародира.

Вдъхновено от отдавна сваленото от екрана британско шоу “Splitting Image”, “Les Guignols” забавлява публиката и шаржира френските политици почти 30 години. Шоуто започва да се излъчва през 1988 година. В първите си епизоди сценаристите обличат Жак Ширак, бившия президент на Франция обвинен в корупция, с панталони на Супермен и го наричат Supermenteur (Суперлъжец). Друг бивш президент Никола Саркози е представен като малко човече, непрекъснато търсещо внимание. А сегашният президент на Франция Франсоа Оланд е винаги уплашен от Ангела Меркел и Владимир Путин и редовно единствената реплика, която може да каже покрай тях е „Ъъъъъъ“.

Новината за евентуалното спиране на предаването стана известна след като един от сценаристите пусна туит с хаштага #TouchePasAuxGuignols (Долу ръцете от Guignols). Започнаха да се носят слухове, че шоуто е раздразнило Венсан Болоре, виден бизнесмен и основен акционер в Vivendi, медийната група, под шапката на която е Canal+, канала по който се излъчва предаването.

За заснемането на всеки 10-минутен епизод са необходими повече от 300 души. През последните няколко години шоуто губи пазарен дял, защото голяма част от по-младите французи предпочитат по-алтернативен хумор. Венсан Болоре също така е и добър приятел на Саркози, който отново ще се бори за президентския пост през 2017. По-рано през годината Венсан Болоре заяви, че имало „твърде много подигравки“ с политиците по Canal+.

Но помощта дойде от най-неочакваното място, а именно самите политици. Франсоа Оланд заяви, че присмехът и подигравките са част от националното наследство на Франция. Ален Жупе, бивш министър-председател, написа в Туитър, че харесва да гледа неговата кукла по “Les Guignols de l’Info” и добави: „Ние се нуждаем от тях“. За повечето политици, фактът, че са станали част от шоуто е един вид статус символ. Болоре, който каза, че шоуто е от „историческо значение“, промени тона си и каза, че най-вероятно то ще бъде преместено в друг часови пояс, но няма да бъде свалено от ефир.

А изглежда френските политици са разбрали, че единственото нещо, което е по-лошо от това кукла да ти се подиграва е да няма кукла, която да ти се подиграва.

 
 
Коментарите са изключени за Марионетките, които политиците харесват

Повече информация Виж всички